Настояват за пълна рехабилитация на пътя Добрич-Преселенци-Сърнено
Настояват за пълна рехабилитация на пътя Добрич-Преселенци-Сърнено / Дарик Добрич

Общинският съвет на Генерал Тошево прие  декларация, с която категорично заявява своята подкрепа за исканията на жителите на селата Сираково, Сърнено, Калина, Великово, Горица, Преселенци и Спасово за пълна рехабилитация на републиканския път Добрич – Победа – Методиево – Преселенци – Сърнено, съобщават от добруджанската община.

Жители на Сираково и околни села протестираха заради лошите пътища /СНИМКИ/

Ще бъдат използвани всички законови механизми и ще се настоява пред държавните институции за включване на пътя в програмата на Агенция „Пътна инфраструктура” за 2016 година за цялостна рехабилитация.

От Генерал Тошево настояват още да се заложат средства от републиканския бюджет за следващата финансова година, с които да се обезпечат пътно-строителните дейности по отсечката, включително поставяне на вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка.

В декларацията се казва още:

„С оглед силно изразения аграрен профил на община Генерал Тошево, ще представим в писмен доклад пред министъра на земеделието и горите значението на пътя за извозването на хилядите тонове селскостопанска продукция до пристанищата във Варна и Балчик, както и до областния и общински център.

Предвид отдалечеността на региона, както и типичните за Добруджа природни и метеорологични характеристики (равнинен релеф и динамични  въздушни движения, особено през есенно-зимния период), от жизнена полза за местните жители е пряката и бърза връзка при възникнала спешна необходимост с Генерал Тошево, Добрич и Варна. 3атова ще инициираме подписка за социалните последици от липсата на „проходим път”.

Отчитайки непосредствената близост на селата до Северното Черноморие и тенденцията през последните години тук масово да се заселват английски и руски граждани, считаме, че е повече от необходимо в райони с туристически потенциал пътната инфраструктура да покрива средните европейски стандарти.

Паралелно с това ще настояваме и за основен ремонт на републиканския път “Спасово-Сърнено-Белгун”, който е най-пряката връзка на селата в източната част на община Генерал Тошево с община Каварна.

Изразяваме надежда, че отговорните институции за състоянието на пъта „Добрич – Победа – Методиево – Преселенци – Сърнено” ще предприемат необходимите действия за неговото цялостно рехабилитиране. Ще очакваме нашата декларация да намери отражение в окончателният планов график за ремонти на републиканска пътна инфраструктура в област Добрич за 2016 година.”

Декларацията е приета с пълно единодушие в Общинския съвет на Генерал Тошево.