Защитник на циганите от „Максуда” стана „Човек на годината”
Защитник на циганите от „Максуда” стана „Човек на годината” / Дарик Варна и БНТ

Защитник на циганите от съборените незаконни постройки във варненското гето „Максуда” беше отличен с голямата награда „Човек на годината 2015” в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността.

Адвокат Даниела Михайлова бе предложена заради застъпничеството й за семействата от морския град и от село Марчево, чиито къщи бяха разрушени, и поемането на тяхното представителство пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Въпреки настояването й за налагане на привременни мерки съдът в Страсбург отхвърли и трите внесени искания.

Наградите на БХК бяха връчени снощи - на Международния ден на правата на човека, на тържествена церемония във Френския културен институт в София. Това е осмата им поредна година.

„Даниела Михайлова участва не само като адвокат на жертвите - тя бе и техен активен публичен застъпник чрез множество медийни участия с цел даване на глас на проблемите на ромските семейства и разясняване на ситуацията. През април 2015 г. тя също така организира шествие срещу расистки изказвания и обиди от високопоставени политици и липсата на институционална реакция срещу проявите на расизъм. За тази нейна дейност журито реши да отличи адвокат Даниела Михайлова с голямата награда”, каза Красимир Кънев, председател на журито на наградите „Човек на годината” 2015 г.

Освен голямата награда „Човек на годината”, журито определи и две подгласни, както и пет специални награди. Виктор Лилов и доброволците за бежанците (Доброволците в проект Бежанци и Джил и Сейди Класби) бяха отличени с двете равностойни втори награди.

Лора Филева беше обявена за „Журналист на годината”. Организациите в защита на Карадере (Гражданска инициатива „Да спасим Карадере”, Българска фондация Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците)  получиха приза „Активисти на годината”. Магдалина Генова получи специалната награда „Постоянство и храброст”. Отец Рафаил-Росен Стефанов, игумен на Кладнишкия манастир, получи специалния приз „Гражданска доблест”.

Наградата на публиката отиде при Свилен Чешмеджиев, регионален координатор и отговорник за природозащитни дейности в Българското дружество за защита на птиците. Проектът „Градски номади” получи специална грамота заради усилията да адресира един малко дискутиран проблем: условията на живот и работа на бездомните хора в България.