Два приза за Лудогорието от конкурса „От Коледа до Васильовден“
Два приза за Лудогорието от конкурса „От Коледа до Васильовден“ / netinfo

Две деца от Лудогорето са сред призьорите в конкурса „От Коледа до Васильовден“. Инициативата на Националния дворец на децата се провежда всяка година и има за цел да съхрани и популяризира българските народни обичаи, да стимулира интереса на участниците към богатото наследство на народното приложно изкуство.

Конкурсът е в три направления: етнография, изобразително изкуство и литературно творчество.

И двете награди на деца от Разградско са в третото направление, който тази година е бил под надслов „Коледа е, стават чудеса“.

Осемгодишната Селин Исмет от Дянково е класирана от журито на трето място в раздел „Поезия“ в първа възрастова група. Момичето е написало стихотворение, озаглавено „Дядо Коледа“, Селин е второкласничката от ОУ“Отец Паисий“-село Дянково.

15-годишната Патриция Колева от Разград е сред призьорките в раздел „Проза“ в трета възрастова група. Есето й „За Коледа и коледните чудеса“ е класирано на второ място. Патриция е деветокласничка в ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“, тя е част от клуб „Слово“ в ЦУТНТ с ръководител Веселина Йотова. Като засега последната спечелена награда от талантливо разградско дете Патриция представи произведението си днес и пред участниците в срещата, на която бе обявена инициативата за създаване на Общински обществен фонд за подпомагане на изявени талантливи деца от Разград.

Наградите в конкурса „От Коледа до Васильовден“ ще бъдат връчени на официална церемония в Националния дворец на децата в София на 15 декември.