Гълъбов: Няма правителствена криза, има преосмисляне на позициите
Гълъбов: Няма правителствена криза, има преосмисляне на позициите / снимка: БГНЕС, архив

Политологът и социолог доц. Антоний Гълъбов смята, че няма правителствена криза, а преосмисляне на позициите на определени политически формации, особено тези на Реформаторския блок.

Според него големият въпрос на дневен ред е архитектурата на правителството, а не персоналните промени, затова е важно да се проследи дали ще има преосмисляне на ролята на РБ в управляващата коалиция.

Разнобой сред Реформаторите за оставането във властта

„Не смятам, че имаме ситуация на правителствена криза, по-скоро имаме дълбоки вътрешни процеси на преосмисляне на ролята на отделни политически формации, свързани с управлението - основно в РБ, но имаме и сигнали, свързани с промяна във всеобщата динамика на взаимоотношения между управляващи и опозиция", коментира доц. Гълъбов пред Фокус.

13 реформатори заявили готовност да минат в опозиция

Според него няма да има ясно изразен „ефект на доминото" след изявленията на Радан Кънев и Гроздан Караджов. „Все още разделителната линия не е достатъчно ясно и отчетливо поставена, тя изглежда като пунктир, виждат се части от нея без да се види цялостната конфигурация на позиции, ценности и в крайна сметка - мотиви за участие или неучастие в управлението", допълни политологът.

Доц. Антоний Гълъбов коментира и гласуваните конституционни промени, като подчерта, че непостигането на желаното квотно разпределение в прокурорската колегия на ВСС не означава, че други важни изменения на основния закон вече не са факт.

Бъчварова: И ГЕРБ може да предложи свое име за поста министър на правосъдието

"Очевидно е, че голяма част от съдебната реформа е свързана с очакванията към прокуратурата, те винаги са били изключително високи и неадекватни", добави доц. Гълъбов.

Според него парламентарният дебат е катастрофирал в темата за разделението на властите, която се превръща във фетиш в българското публично и политическо пространство.