Две двойки от Драгижево отпразнуваха Златна сватба
Две двойки от Драгижево отпразнуваха Златна сватба / снимка: Пресцентър - Община Лясковец

Под звуците на Менделсоновия марш, две семейства от лясковското село Драгижево преминаха за втори път по бяло платно, както повелява традицията, за да изрекат отново клетви за вярност. С официален ритуал, воден от длъжностно лице и в присъствието на кметовете на Лясковец и Драгижево възрастните двойки отпразнуваха Златна сватба. На тържеството присъстваха и кръстниците на празнуващите, също и близо 50 гости – близки и приятели от пенсионерския клуб „Вяра”.

По стар български обичай семействата бяха посрещнати от председателката на клуба Йорданка Балашева с погача и мед, за да им е сладък животът и занапред. След размяна на халките и вдигнатата наздравица, поздравления за 50-ата годишнина съвместен живот на Йорданка и Рачо Червендончеви и Марийка и Иван Коеви, поднесоха  кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова и драгижевският кмет Цоньо Трънков.

Председателят на пенсионерския клуб поздрави двойките с любовни стихове, подаръци и цветя, а д-р Гецова ги зарадва с торти със златни рози, юбилейни свещички, сувенири и вино.

И двете семейства са се врекли във вярност на 5 декември в далечната 1965 година. Имат по двама сина, радват се и на внуци. Червендончеви са родом от Драгижево, а Коеви са от селата Сушица и Теменуга. Младежките си години прекарали в Драгижево, там отгледали и децата си. Денят на златните си сватби са дочакали, изпълнени с любов и доверие, с много доза чувство за хумор, с добросърдечност и позитивно отношение към света.