Стара Загора на трето място в класацията Индекс на местната почтеност
Стара Загора на трето място в класацията Индекс на местната почтеност / Dariknews.bg, архив

Стара Загора заема почетното трето място в класацията "Индекс на местната почтеност" за 2015 година. Това беше представено от асоциация "Прозрачност без граници", като резултат от първото по рода си проучване „Индекс на местната система за почтеност - 2015".

Водещи по този показател са градовете София и Бургас (индекс 3.59 при максимална оценка 5), а Стара Загора е с индекс 3,58. В дъното на класацията са Хасково, Варна, Видин и Кърджали.

Индексът представя сравнителна картина на антикорупционния капацитет, роля и значение на общински съвет, кмет, общинска администрация, политически партии, органи на съдебна власт, полиция, бизнес, медии и гражданско общество в 27-те общини - областни центрове в България. Когато функционират в синхрон с водещите стандарти за независимост, прозрачност и отчетност, те образуват стабилна Местна система за почтеност и са гарант за ефективно и почтено управление.

Специално за Стара Загора организаторите акцентираха върху представените еднакво високи нива на всички изследвани показатели, което е довело града и до третото място. Делян Иванов, представител на Община Стара Загора, изброи някои от добрите практики, въведени от администрацията в посока подобряване на административното обслужване на гражданите, а общественият посредник Павлина Делчева подчерта ролята на местния омбудсман, като изтъкна че неслучайно в първата тройка на общините водачи по индекс на местна система за почтеност има добре функционираща институция на местен обществен посредник и то от години.

Кметът на Бургас Димитър Николов също изтъкна като важна добрата си работа с местния омбудсман, като подкани местните обществени посредници да бъдат още по-активни в така наречения от него „бял натиск" върху институциите, а новоизбраният кмет на Добрич Йордан Йорданов обеща да направи всичко възможно през този си мандат да създаде институцията на местния обществен посредник и в община Добрич.