Общината дофинансира държавни социални услуги с 200 000 лв. за година
Общината дофинансира държавни социални услуги с 200 000 лв. за година / снимка: DarikNews.bg, архив

За една година Община Велико Търново дофинансира с 200 000 лв. държавни социални услуги. Целта е потребителите да получават качествена грижа, обясни кметът на старата столица Даниел Панов.

“Нееднократно общините сме настоявали таксите, които влизат от държавните социални услуги, да не бъдат насочвани изцяло в националния бюджет. Необходимо е част от тях да останат в местната хазна, за да могат предлаганите услуги да бъдат още по- качествени”, коментира кметът.

Близо 100 социални услуги се предлагат в Община Велико Търново, като 33 от тях са държавни, информира Даниел Панов. Местната администрация финансира на 100% 54 услуги. От тях 34 са пенсионерски клубове, а 19 центрове за деца и младежи. Общината поема и цялата издръжка на домашния социален патронаж. Местната администрация е посочвана като пример за подражание за предлаганите социални услуги и има редица награди, припомни кметът.

Омбудсманът на Република България Мая Манолова поздрави Даниел Панов за отличното ниво на социалните услуги, които се предлагат на територията на общината. Тя бе на посещение в старопрестолния град, което започна от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Пеню и Мария Велкови” и двата центъра за настаняване от семеен тип в сградата. Грижата за най-малките и добрите условия, в които живеят, бяха една от темите на разговора между Мая Манолова и Даниел Панов.