Иван Иванов: Всеки депутат трябва да ходи на работа с оставка в джоба
Иван Иванов: Всеки депутат трябва да ходи на работа с оставка в джоба / снимка: DarikNews.bg, архив

Великотърновският депутат от Реформаторския блок и зам.-председател на Народното събрание Иван Иванов допусна, че може да подаде оставка от поста, в случай, че това реши парламентарната група на РБ . „Всеки управляващ депутат трябва да ходи на работа с оставката в джоба си и когато не се изпълняват ангажиментите към тези, които са го избрали, трябва да мине в опозиция, или ако е нужно да се оттегли от постове, които заема, се аргументира той.

По думите му, той е в парламента, заради протестите на хората и заради гражданите, които не приемат статуквото със зависима съдебна система и задкулисието. По повод оставката на правосъдния министър Христо Иванов, търновският депутат коментира следното: „Нашите партньори в правителството отказаха да препотвърдят ангажиментите си за реална промяна в квотите на съдийската и прокурорска камари на ВСС при гласуване на промяната на второ четене на Конституцията и така на практика се опитаха да имитират, а не да създадат условия за реална реформа, особено в прокурорската част на съдебната система", посочи той.

Иванов разви хипотезата, че излизането в опозиция на РБ на сегашното управление и възможна. „Ние сме поели ангажимент към нашите избиратели, че работим за реформи, които по отношение на съдебната реформа бяха бламирани. От тук нататък поведението на блока ще го решават партиите в него. В тази променена ситуация всички наши министри трябва да преценят могат ли да реализират реформите, с които са се захванали. Надявам се да могат! Това което направи министър Иванов е пример за морално политическо поведение", допълни още Иванов, който е от гражданската квота на РБ.

Депутатът увери, че като зам.-председател на НС ще отстоява до край ангажимента си към своите избиратели от региона и ще е последователен в идеята за реални реформи, а не за тяхната имитация.