Фармацевтичният факултет на МУ с приз в конкурса „Сграда на годината
Фармацевтичният факултет на МУ с приз в конкурса „Сграда на годината / снимка: МРРБ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчи специалната награда в категория „Сгради образователна инфраструктура" в рамките на конкурса „Сграда на годината" за Фармацевтичния факултет към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна. Сградата е построена за една година и в нея са вложени 9.5 млн.лв. Така студентите могат да се обучават в съвременни условия и изцяло ново оборудване в лабораториите и кабинетите.

Строителството е един от секторите с най-голям дял в брутния вътрешен продукт на страната, осигурява хиляди работни места и по този начин допринася за развитието на икономиката на страната, отбеляза министърът по време на церемонията. Можем да изпратим 2015 г., отчитайки раздвижване на пазара и увеличение на инвестициите, каза Павлова. Чака ни нелека, но перспективна година, в която строителството има потенциал да се разширява и развива с програмите от европейските фондове и Националната програма за енергийна ефективност, допълни тя.

Регионалният министър подчерта, че предвидените 300 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж" могат да се мултиплицират значително чрез частния капитал, като по този начин ефектът от тях ще бъде много голям и ще осигури много повече работа за бранша.

Председателят на журито тази година заместник-министър Деница Николова връчи наградата на публиката. Получи я екипът, изградил експозиционния център „Флора" в Бургас, финансиран от инициативата JESSICA чрез Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г.

Ежегодният конкурс се провежда под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.