Изстрелват космически апарат да изследва Юпитер през 2022 г.
Изстрелват космически апарат да изследва Юпитер през 2022 г. / Thinkstock/Getty Images

Европейската космическа агенция (ЕКА) сключи договор на стойност 350 млн. евро с компанията "Еърбъс" за построяването на космическия апарат Juice (JUpiter ICy moons Explorer), който ще изследва планетата Юпитер и ледените й луни, предаде АФП.

Той трябва да бъде изстрелян през 2022 г. с ракета "Ариана-5" от космодрума Куру във Френска Гвиана. Juice ще пътува пет години и половина, за да стигне до Юпитер и луните й.

Юпитер изхвърлил друга гигантска планета от Слънчевата система

Става въпрос за първата европейска мисия до Юпитер - най-голямата планета в Слънчевата система. Договорът е сключен в Тулуза, Франция. Мисията цели да бъдат търсени възможни обитаеми светове около този газов гигант, се казва в комюнике на "Еърбъс".

Juice ще изследва Юпитер и ледените й луни, като ще фокусира вниманието си върху три от тях - Европа, Ганимед и Калисто, под чиито повърхности е възможно да има океани.

След като влезе в орбита около Юпитер през 2030 г., космическият апарат ще направи множество прелитания в разстояние на три години и половина. След това ще влезе в орбита около Ганимед.

Juice ще тежи 5,5 тона и ще се захранва с енергия от слънчев генератор с площ 97 кв.м - най-големият, създаван някога за междупланетна мисия.

Източник: БТА