Ким Чен-ун обяви, че Северна Корея разполага с водородна бомба
Ким Чен-ун обяви, че Северна Корея разполага с водородна бомба / снимка: БГНЕС, архив

Северна Корея има водородна бомба. Това твърди нейният лидер Ким Чен-ун, предаде ТАСС, като се позова на официалната информационна агенция КЦТА.

Ким разпореди модернизация на артилерията в Северна Корея

"Успяхме да станем велика ядрена държава, способна да защити независимостта и националното достойнство на нашата родина с удари на ядрени и водородни бомби", казал Ким при посещение в модернизиран оръжеен завод в Пхенян. Севернокорейският лидер подчертал, че страната трябва да продължи да развива активно военната си промишленост.

100 екзекуции на представители на севернокорейския елит за 4 години

До момента няма каквото и да било официално потвърждение КНДР да е разработила водородна бомба, отбелязва ТАСС.

Северна Корея обаче ще е в състояние да възобнови изстрелването на ракети през първото тримесечие на следващата година, предаде Франс прес, като се позова на американски експерти.

Сателитни снимки показват, че модернизирането на основния ракетен полигон в КНДР, Сохе, е почти готово. Фотографиите са били проучени от анализаторите от Американско-корейския институт към университета "Джон Хопкинс" в Балтимор.

Изолираната комунистическа страна твърди, че има космическа програма изцяло за научни цели. Международната общност обаче смята, че това е прикрита военна програма за балистични ракети, в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Източник: БТА