Огнище на бруцелоза пламна в Кнежа
Огнище на бруцелоза пламна в Кнежа / dariknews.archive

Огнище на бруцелоза на едър рогат добитък е установено в град Кнежа, област Плевен. Това се казва в съобщение на кмета на Червен бряг инж. Данаил Вълов до населението, здравните и образователни ведомства, съобщиха от пресофиса на община Червен бряг.

В съобщението се посочват противоепидемичните и профилактични мерки, които задължително трябва да се предприемат за опазване здравето на хората.

Публикуваме необходимите мерки, които трябва да се вземат в подобни случаи:

Противоепидемични мерки:

Извършване на епидемиологично проучване в огнището за издирване и провеждане на серологично изследване за бруцелоза:
- всички работещи непосредствено с болните от бруцелоза животни или стада, където има болни животни;
- ветеринарен персонал, обслужващ болни животни;
- работещи с животински суровини и продукти от болни животни;
- всички лица от засегнатите стопанства, които продължително време имат костно-ставни оплаквания и неясни фебрилни състояния.

Всички, реагиращи на бруцелоза, подлежат на подробен медицински преглед. Показалите характерни клинични признаци за остро заболяване се хоспитализират в Клиника по инфекциозни болести.
Положително реагиращите лица без клинични данни се диспансеризират за една година, като се изследват ежемесечно серологично.
Контактите с болни хора не подлежат на медицинско наблюдение и контрол.

За работа в заразените стада се оставят само хора, реагиращи положително за бруцелоза, като същите не могат да работят в хранителни обекти.

Профилактични мерки:

- При входа на помещенията за животни се поставя изтривалка, напоена с дезинфекционен разтвор;
- На работещите в заразените стада се осигуряват втори комплект работно облекло, гумени ботуши, а при работа с болни животни - ръкавици и предпазни очила. Забранява се носенето на това облекло извън работното място. Същото подлежи на дезинфекция;
- Осигуряват се условия за измиване, дезинфекция подсушаване на ръцете;
- Забранява се храненето и пушенето непосредствено до помещенията на животните, както и консумацията на сурови млечни продукти и месо от заразени ферми.

За допълнителна информация: стая 406, ІV етаж на общинска администрация в Червен бряг.