Как се връчват призовки научиха днес селски кметове от 3 общини
Как се връчват призовки научиха днес селски кметове от 3 общини / netinfo

Селски кметове от 3 общини в Лудогорието се обучаваха как да връчват призовки на своите съселяни, които трябва да се явят пред съда като страни или свидетели в различни процеси.

Обучението е част от инициатива на Окръжен съд-Разград, днес сутринта на среща със заместник-председателя на институцията Анелия Йорданова бяха кметове от общините Лозница и Цар Калоян, а следобед – от община Разград.

Йорданова им обясни разликите между връчване на призовки по наказателни и граждански дела. Указа им, че не трябва да дават документи от съда на непълнолетни лица, а когато става въпрос за юридически лица – на роднини на собствениците на фирмите. Посъветва ги да спазват сроковете и да описват стриктно в призовката обстоятелствата, при които са връчили документа, уточни, че понякога забавяне или невръчване на призовки става повод за отлагане на съдебни заседания или за отмяна на решения.

Как се връчват призовки научиха днес селски кметове от 3 общини
netinfo

Йорданова и съдебният служител Красимир Георгиев припомниха на кметовете и санкциите, на които подлежат, ако не спазват задълженията си при връчване на призовки – по граждански дела тя е глоба от 50 до 300 лева, а при повторно нарушение – от 100 до 1200 лв.

Кметовете, които не са първи мандат и вече имат опит и във връчването на призовки, споделиха, че проблем е фактът, че по селата няма пощи и документите пристигат и отпътуват със закъснение, на някои от селските първенци дори им се е налагало да дават обяснения в съда за закъснения по тази причина. Кметовете  разказаха още, че се случва нерядко да пристигат призовки и за починали хора, особено, свързани с дела за неплатени сметки. Съдия Йорданова им препоръча да не ги връчват на наследниците, а да ги връщат с уточнението, че човекът е починал.

Утре подобно обучение ще се проведе в Кубрат, то ще е за кметове от общините Кубрат и Завет, а в петък – в Исперих – за кметовете от Исперихско и Самуилско.