От ПП АБВ подозират, че новата цена на водата е косвен данък за жителите на община Габрово
От ПП АБВ подозират, че новата цена на водата е косвен данък за жителите на община Габрово / netinfo
"Политическа партия АБВ подозира, че новата цена на водата е косвен данък за жителите на община Габрово", заявява в писмо до медиите областният председател Тошко Тодоров.
"Съзнателно изчакахме около една седмица преди да изразим становището на АБВ по повод повишаване цената на водата, за жителите на община Габрово. Очакванията ни бяха да получим повече, по-ясни и по-адекватни аргументи за това решение, което засяга, както хиляди домакинства, така и стотици представители на местния бизнес.
Вместо това чрез медиите беше обяснено, че ВиК дружеството има инвестиционен план, който предвижда работа по три улици и няколко села, както и че минималната заплата се повишавала от началото на следващата година. Не искам да коментирам изказването на зам. кмета Климент Кунев, че цената на водата в други градове била по-висока, защото го намирам за крайно неуместно.
Жителите на нашата община, включително и аз самият, така и не разбрахме защо се налага този допълнителен финансов ангажимент.
Очакваме от хората които са предложили и подкрепили тази мярка да отговорят на следните въпроси:
1. Какво показва годишният баланс на ВИК през последните години /за да се ориентираме как се управлява това дружество, каква е печалбата му, как се променят заплатите, на колко възлизат собствените инвестиции за всяка една от последните пет години.
2. Какви финансови параметри са заложени за работата по споменатите три улици
3. На кои точно села и кога ще бъде решен проблема с водоснабдяването и колко средства ще са необходими за тази цел.
4. С колко ще се увеличат заплатите на служителите в дружеството – за което не възразяваме.
5. Какви други дейности са предвидени от ВиК през следващите няколко години.
Всички ние живеем в този град и за да има разбиране от страна на обществеността при вземането на такива решения трябват сериозни аргументи.
Ние от АБВ сме изненадани, че по въпросния инвестиционен план обясненията идват от кмета Таня Христова и нейния заместник, все едно, че те са негови автори.
Съветниците от групата на ГЕРБ, които гласуваха в подкрепа за повишаване цената на водата, също са без публично изразено мнение. Те само гласуват.
Съветниците от Реформаторския блок пък нямат позиция.
Ако ръководството на ВиК не се справя, вероятно сегашният управител не е единственият, който може да рещава текущите въпроси на дружеството.
Ние сме наясно, че бюджета на общината е ограничен, и че проблемите в този сектор не са никак малко. Но вземането на решения по този начин не могат да предизвикат съпричастност, защото започват да изглеждат като косвен данък върху гражданите за запълване на финансови дупки, въпреки изказванията, че местните данъци няма да се пипат.
В нас започва да се очертава мнението, че това е начин за привличане на допълнителни средства в близките години и ако това е така ние от АБВ изразяваме нашето несъгласие с подобен подход. Така например, всеки много лесно може да изчисли, за колко месеца ще се удържат 40-те лева Коледни добавки, за най-бедните пенсионери и ще продължат да се удържат в бъдеще.
И накрая, изказвания че държавата е мажоритарен собственик на дружеството и каквото реши Комисията за енергийно и водно регулиране, също звучат нелепо при положение, че в общинския съвет се гласува ЗА".