Солени глоби заради ремонта на парка около НДК
Солени глоби заради ремонта на парка около НДК / снимка: БГНЕС, архив
Солени глоби заради ремонта на парка около НДК
83099
Солени глоби заради ремонта на парка около НДК
  • Солени глоби заради ремонта на парка около НДК

Солени глоби ще има за фирмите, които осъществяват ремонта на парка около НДК. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверка на рехабилитацията на участъка. Причината е забавяне и некачествено изпълнение на част от проекта. Фандъкова уточни, че до този момент санкциите възлизат на 375 хил. лева, а при допълнително забавяне могат да достигнат до 800 хил. лева.

Готвят нов проект за ремонт около НДК

Паркът около НДК трябваше да бъде готов в началото на есента, а към момента все още не е ясно кога ще бъде завършен. Фирмите, които работят по озеленяването на парка, ремонта на настилката и обновлението на тоалетните все още не са приключили, затова те ще понесат и сериозни санкции, стана ясно от думите на кмета Йорданка Фандъкова.

"Фирмите, които изпълняват озеленяването, настилките и монтират тоалетните, още не са приключили, което означава, че те имат сериозно забавяне. Причината е, че контролът на място беше непрекъснат. 7 пъти с официални писма е връщана фирмата за настилките, за да отстрани забележки, поставени от контролните органи. Това води до забавянето, а за него те дължат неустойка. До момента дължат 375 000 лв. Само фирмата по настилките дължи на ден по над 23 000 лв. До края на месеца, когато очакваме всички да са приключили, ако не са си отстранили забележките, общата санкция ще достигне до 800 000 лв.", добави Фандъкова.

Дават над 50 млн. евро за ремонт на НДК и резиденция „Бояна"

Оказва се, че столичният кмет не е съгласна с избора на фирмите-изпълнители, но по думите й тя няма право на глас.

"Ако имах избор, защото много от моите опоненти в кампанията поставяха този въпрос, като че ли аз мога да избирам фирма, която ми харесва. Ако имах избор и не съществуваше закон за обществените поръчки, тази фирма никога нямаше да види обект в Кофия"

Въпреки санкциите по всяка вероятност парка около НДК няма да бъде готов за новата година.