Разделят ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска
Разделят ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска / netinfo

Парламентът прие текстове от Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, с които записа термините "съдийска" и "прокурорска" колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/. С това на практика ВСС се разделя на две колегии - съдийска и прокурорска.

Според приетия текст, съдиите, прокурорите и следователите ще се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност от съдийската, съответно прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Предстои с гласуване на следващи текстове депутатите да запишат правилата за избор на членовете и функциите на двете колегии.

НС няма да има право да изисква отчет на главния прокурор за дейността на прокуратурата

Според Конституцията ВСС се състои от 25 членове. Председателят на ВКС, председателят на ВАС и главният прокурор са негови членове по право. Останалите 22-ма членове се избират както следва - 11 от Народното събрание и 11 от органите на съдебната власт. Новото, което депутатите приеха днес, е, че избираните от парламента членове трябва да получат подкрепата на две трети от народните представители.

Това означава, че няма да има възможност нито една партия или коалиция от партии да налагат силово избор на членове на ВСС, аргументира промяната Димитър Лазаров от ГЕРБ. Според него така ще се избегне политизиране при избора на членове на съвета. От БСП се обявиха против тази промяна.

В рамките на дебатите лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че от групата са против разделянето на ВСС на две колегии, защото съветът е орган за управление и администриране на съдебната власт и не може професионалната биография на неговите членове да бъде критерий за неговото разпределяне. Разбирането за колегия е неприсъщо за такъв тип органи, смята Миков и допълни, че другото би означавало и Народното събрание, и в Министерски съвет да си създадат например "силовашка колегия" с отбраната, вътрешните работи и правосъдието или земеделско-екологична колегия, която да измества решенията по същество на конституционния орган. Според Миков пороците на съдебната система ще се упражняват по-лесно, ако органите са по-малки. Това противоречи на прогласения принцип за реформа, много по-малко прозрачност ще има и ще се затрудни администрирането на съдебната власт, смята той.

Разделянето на ВСС на две колегии няма да разреши проблемите на съдебната власт, това ще капсулира още повече двете общности, каза Филип Попов от "БСП лява България". Със структурни изменения не може да се постигне качествен възход, смята той. "Кой избра тези членове на ВСС и сега искате да ги смените? Тук е голямата битка за овладяване на креслата във ВСС", коментира той. От групата на БСП не можем да участваме в този алъш вериш, Конституцията не е тефтер на Филип Златанов, коментира Попов.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев обясни, че една от основните причини да се настоява за разделянето на ВСС е философията за борба с корупцията. По думите му съдът следва да бъде независим. Той обаче отбеляза, че съдиите не са безконтролни - прокуратурата във всеки един момент е свободна и длъжна да разследва съдии за корупция. Разделянето дава отговорности, свобода и независимост и на прокурорите, и на съдиите, като драматично увеличава шансовете за разследване на съдии за корупция, добави той.

Миков: Не подкрепяме НС да изисква доклад от главния прокурор

Заблуждавате залата, репликира го Михаил Миков. Членовете на ВСС са нито съдии, нито прокурори, нито адвокати, нито научни работници, те са членове на постоянно действащ орган, отбеляза той.

Не изхождаме от презумпция, че те са действащи съдии и прокурори, отговори Кънев. В никакъв случай разделянето на ВСС не е панацея и има всички предпоставки то да бъде гласувано във вариант с много спорна полза, добави той.

Източник: БТА