Има ли оптимизъм сред бизнеса за следващата година
Има ли оптимизъм сред бизнеса за следващата година / снимка: Sofia Photo Agency

"Има умерен оптимизъм в българските компании за 2016 година. Няма очаквания за резки скокове нито нагоре, нито надолу", коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

По този показател страната се нарежда в средата сред страните от ЕС, което, по думите на Симеонов, е първи сигнал, че българският бизнес гледа сериозно на въпроса, а не прекалено оптимистично.

Бизнесът против предложението за 25 дни платена отпуска

Цветан Симеонов представи данни от икономически европейски преглед на 2015 г. и очакванията за 2016 г. Проучването е правено през септември, като в него са участвали 59 000 европейски фирми, от които близо 500 са от България и са с експортна ориентация.

Най-големите притеснение на бизнеса

Най-големите притеснение на бизнеса са свързани с цените на енергията и суровините, което е посочено като затруднение от 48 на сто от фирмите, коментира Симеонов. Той посочи, че се правят промени в бюджета и в Закона за акцизите в момент, когато цените на петрола спадат, когато е по-добре да не се пречи на консумацията на горива.

Инвестициите в индустрията падат с 1/3 тази година. Какви са очакванията за 2016-а?

"В такъв момент България увеличава цените на котелното гориво осем пъти - от 50 лева на 400 лева акциз, който ще отиде в цената. На фона - от нула до 30 лева на акциз на тон в съседни страни, това означава контрабанда, черен пазар и се доближава като интерес до контрабандата на цигари и може би на дрога", коментира Симеонов.

Сред секторите, върху които ще има отражение на крайната им продукция заради този акциз, Симеонов посочи производството на мляко и хляб, оранжериите,а ще бъдат засегнати и общини.

"2015 г. се оценява от деловите среди като по-скоро успешна, но в позицията на българските фирми има и положителни, и отрицателни становища", коментира Симеонов.

За 2016 г. фирмите са с по-добри очаквания за приходи от износ

За 2016 г. фирмите са с по-добри очаквания за приходи от износ, като почти половината очакват това. Най-ниски са очакванията им за продажбите на местния пазар. По-малко са положителните очаквания за увеличаване на заетостта през 2016 г. По последния показател по-ниските очаквания на бизнеса се обясняват с увеличението на минималните осигурителни прагове без особен анализ, рязко увеличаване на минималната заплата. По тази причина по-голямата част от бизнеса в страната ще се радват, ако запазят числеността на служителите си.

Тридесет и шест на сто от българските компании са декларирали, че ще могат да увеличат средствата за инвестиции във фирмите си, а 43 на сто очакват по-добър бизнес климат. Компаниите са заявили, че очакват по-добър икономически растеж през следващата година.

Като цяло фирмите от ЕС очакват известно икономическо възстановяване през 2016 г.

Те разчитат повече на търсенето на вътрешния пазар и на експортните продажби, а съчетанието на двата фактора ще окаже положително въздействие и върху заетостта.

Фирмите от ЕС имат по-негативни очаквания за бизнес климата като цяло и средно за Общността.

Миграционният натиск и нарушената сигурност ще попречат на по-сериозни инвестиции и разширяване на бизнеса. По тази причина бизнесът отправя сигнал към управлението в страната, че не може да има отстъпление за по-сигурна среда и, колкото и да е трудно за бюджета, ще трябва да се отделят пари за отбрана и сигурност, за да е спокоен бизнесът, коментира Симеонов.

Очаква се пренасочване на инвестиции към България

Цветан Симеонов заяви, че при по-негативните очаквания в Европа, естествено е очакването инвестиции да се насочат към България.

В отговор на въпрос той посочи, че има тенденция гръцки фирми да прехвърлят бизнеса си у нас в търсене на убежище за финансите си, а италиански компании, стъпили вече в страна ни, планират разширяване на инвестиционните си намерения, появяват се и нови инвеститори от тази държава. Гърците искат да купуват всичко, което е по-печелившо от това в родината им, а това означава всичко в България, заради по-ниските данъци, смята председателят на БТПП.

Източник: БТА