Парите за спорт да бъдат увеличени с 300 хил.лева искат от спортната комисия
Парите за спорт да бъдат увеличени с 300 хил.лева искат от спортната комисия / Дарик Добрич

Ще направим всичко възможно да отделим повече пари за спорт, но е необходим завишен контрол при изразходването на средствата от спортните клубове, заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов, който беше гост на първото заседание новата Постоянна комисия “Спорт и младежки дейности” към Общинския съвет.

9-членната комисия реши единодушно средствата за спорт да бъдат увеличени от 650 хил.лева през 2015 година на 950 хил.лева за догодина. Предложението ще бъде разгледано по време на обсъжданията на бюджет `2016 на общината. Подчертано бе, че в тази сфера през последните няколко години са били направени икономии за общината след отдаването на концесии на някои спортни обекти и би било добре сега клубовете да получат повече помощ.

Председателят на комисията Младен Матеев обяви, че оттук насетне ще се засили контролът относно отчетите на клубовете, тъй като има такива, които се отнасят несериозно към отчетността. Той подчерта, че общината би трябвало да инвестира повече в спортовете, които привличат спонсори и към които има голям обществен интерес, за да се получи по-висок краен продукт.

Церемонията “Спортист на годината” на Добрич ще се състои на 18 декември, реши още комисията. Бюджетът на събитието е 10 000 лева за организация и награден фонд за отличените спортисти и треньори.