Разгадаха тайната на харизматичността
Разгадаха тайната на харизматичността / ThinkStock/Getty Images

Способността за бързо мислене и бързи действия, без значение на точността, е много важна важна за харизматичността, твърдят учени от университета на Куинсланд, цитирани от в. "Дейли телеграф".

Наистина, първото нещо, което изпъква при харизматични политици, музиканти и други публични личности, е тяхната бърза реакция.

Най-обаятелните знаменитости на 2015 г. (СНИМКИ)

"Резултатите ни показват, че социалната интелигентност е нещо повече от това да знаеш как е правилно да постъпиш", каза ръководителят на екипа д-р Уилям фон Хипел. „За социалната интелигентност е необходима способност за действие и бързината на ума е много важна нейна част".

Участниците в изследването е трябвало да оценяват харизматичността, забавността и бързината на ума на свои приятели. След това учените са измерили бързината на ума на оценяваните с помощта на 30 въпроса от обща култура. Паралелно те са им дали и тестове за бързо разпознаване на фигури. Резултатите показват, че справилите се бързо с тестовете били възприемани като по-харизматични от приятелите им.

СНИМКИ: Най-вдъхновяващите известни жени

"Макар и да очаквахме бързината на ума да е признак за харизматичност, мислехме, че ще е по-маловажна от коефициента на интелигентност. Оказа се обаче, че умът е по-незначителен от неговата бързина. Да знаеш правилния отговор на труден въпрос изглежда не е толкова важно, колкото да можеш да прецениш голям брой социални реакции за много малко време", каза още д-р Уилям фон Хипел.

Източник: БТА