Дървото на Европа в Сливен застрашено от гибел
Дървото на Европа в Сливен застрашено от гибел / Дарик Сливен
Дървото на Европа в Сливен застрашено от гибел
83073
Дървото на Европа в Сливен застрашено от гибел
  • Дървото на Европа в Сливен застрашено от гибел

Хилядолетният Стар Бряст, символ на Сливен и Дърво на Европа, е застрашен от гибел. За това алармираха различни организации и сдружения в града. Те настояват за спешни мерки за опазване символа на Сливен- „Старият бряст", който бе избран за Европейско дърво на годината.

„Разрушени са предпазните покрития върху голямата хралупа в ствола на дървото и то се пълни с вода. От миналата есен са пропукани и са се откъртили така наречените „запечатки". Дъждовната вода се стича в кухината в дънера на дървото и води до загниване. Зимата съществува опасност водата да замръзне и да разцепи ствола на хилядолетното дърво. От това лято е започнало интензивно съхнене на Бряста. Няколко от големите клони са сухи и трябва да бъдат укрепени", пише в отвореното писмо до премиера Бойко Борисов и кмета на Сливен Стефан Радев.

Те настояват да се потърси отговорност от служителите, които са проявили това престъпно нехайство. Настояват и за оставката на целия отдел „Екология", както и да бъдат премахнати паметните плочи, поставени пред „Стария бряст", защото според тях приличат на надгробни и създадоха много спорове сред сливенската общественост.

Петър Петров -главен експерт в отдел „Екология" заяви пред Дарик, че мероприятията не са извършени, защото предното ръководство на общината не е извършило плащания по сключения договор със световноизвестния учен д-р Франк Рин, който му направи обследвания на ствола и клоните с арботом и резистограф. Подробностите чуйте в прикачения файл

 

Надяваме се новото ръководство на община Сливен да предприеме необходимите мерки, сливенски вятър през зимата да не направи дървото нестабилно и на пролет да започнат дейностите по терапията и укрепването на Стария бряст.