Кирил Добрев: 2 млрд. лв. от бюджета са личен портфейл на Борисов
Кирил Добрев: 2 млрд. лв. от бюджета са личен портфейл на Борисов / DarikNews.bg
Кирил Добрев: 2 млрд. лв. от бюджета са личен портфейл на Борисов
83068
Кирил Добрев: 2 млрд. лв. от бюджета са личен портфейл на Борисов
  • Кирил Добрев: 2 млрд. лв. от бюджета са личен портфейл на Борисов

2 мрд. лв. от бюджета са личен портфейл на Бойко Борисов. Тези разходи могат да се разпределят от премиера или от министерски съвет без принципи и приоритети. Тази критика към новия бюджет отправи депутатът от БСП Лява България Кирил Добрев в Габрово.

"В бюджета са заложени едни 2 млрд. лв., които той ще раздава както му поиска. Примерно, отива в Дупница, или някой друг град, някой му казва: "виж сега, тука площада и тая зала как са оставени".

Той вдига телефона и в типичния си стил казва да се дадат 200 000 лв. (за ремонт б. р.). Те са от тези 2 млрд. лв. и аз нямам нищо против такива средства за капиталови разходи. Но при нас, при правителството на Орешарски, те бяха строго разписани и имаше регламентиран начин за кандидатстване. Това беше фонд "Публична инвестиционна програма". Сега имаме 2 млрд.лв., които един човек решава за какво могат да бъдат използвани".

Кирил Добрев подчерта, че на фона на влошените икономически показатели на страната се увеличават парите за МВР.

"Наясно сме, че тук има стара и неправилно функционираща система. Не може 90% от парите да отиват за заплати". Депутатът от левицата разкритикува и реформата в здравеопазването, където според него нещата се свеждат до лимит на пациенти.

Добрев цитира данни на Националния статистически институт, според които няма мерки за стимулиране на икономиката.

"Разчита се на европейски средства, но през 2016 г. парите от фондовете ще бъдат по-малко, тъй като е буферна". По думите на Кирил Добрев всеки българин ще е задлъжнял със сумата от 740 лв. през следващата година, заради държавата и нейната финансова политика.

Левицата е против публични средства да отиват в частни училища. Добрев обвини управляващите, че прокарват лобистки интереси, на големите производители, чрез идеята за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, която касае намаляването на обема на съдовете за дестилация и ограничаването на дейността им на шест месеца в годината.