Мистерията с мъртъвците край японския бряг
Мистерията с мъртъвците край японския бряг / ThinkStock/Getty Images

Шпиони на Ким Чен-ун, бежанци или заблудили се рибари? Японски експерти гадаят откъде идват мистериозните лодки с мъртъвци, които все по-често блуждаят край бреговете на Япония.

В началото на декември японската брегова охрана се натъкна на зловеща находка - край остров Садо в префектурата Ниигата беше открита носеща се в морето дървена лодка, а в нея - почти разложено човешко тяло. Мрежите и другото оборудване подсказват, че става дума за рибарска лодка. Но мъртвецът не може да бъде идентифициран, тъй като тялото му се намира в напреднал стадий на разложение. Въпреки това може да се смята за сигурно, че лодката е севернокорейска: надписите върху нея са на корейски, а в една раница е открито работническо яке с лика на покойния севернокорейски лидер Ким Чен-ир.

Загадка

През последните два месеца японската брегова охрана е открила общо 13 такива лодки - с 21 мъртви тела в тях. Десет от мъртъвците били в една от общо три лодки, открити на 20 ноември. Степента на разложение на телата показва ясно, че смъртта на мистериозните пътници е настъпила преди няколко месеца. Върху корпуса на лодката е изписано "Корейска народна армия". Открити са и парчета от севернокорейския флаг.

Тези лодки-призраци представляват истинска загадка за японската полиция. Дали пък не става дума за провалила се шпионска операция? Или пък лодките са били натоварени с хора, които са искали да избягат в Южна Корея, но са объркали пътя? Възможно е също така да става дума за рибари, загубили се в открито море и умрели от глад. Мнозина експерти подкрепят именно тази теза - те виждат пряка връзка между мистериозните лодки-призраци и директивата на вожда Ким Чен Ун за усилено развиване на риболова с цел да се улесни изхранването на севернокорейското население и да се печели валута от износ на морски продукти.

Японският експерт Сатору Миямото смята, че мъжете в лодките, които по всяка вероятност са умрели от глад, са всъщност севернокорейски войници: "Тези рибарски лодки изглеждат като военни плавателни съдове. Поради натиска от страна на Ким Чен-ун за усилено развиване на риболова, част от флота вероятно се използва именно за риболов", предполага експертът и припомня, че севернокорейската армия е длъжна сама да се грижи за изхранването си.

След смъртта на баща си Ким Чен-ир през 2011 година, младият Ким Чен-ун обяви изхранването на населението за приоритет номер едно. Нищо чудно, като се има предвид, че от десетилетия насам гладът е основният проблем на севернокорейците. От 20 години Северна Корея получава помощи от ООН под формата на храни.

Наскоро севернокорейският лидер посети една военна риболовна база на източното крайбрежие и поиска незабавното ѝ модернизиране. По този начин бързо щели да бъдат постигнати "добри резултати" както за войниците, така и за цивилното население, каза Ким. В тази връзка експертите припомнят, че от октомври до февруари по източното крайбрежие на Северна Корея е сезонът за улов на октопод и кралски скариди.

Бежанци?

Другото предположение е, че става дума за бежанци от Северна Корея, заблудили се в морето. През септември 2011 година шестима възрастни и три деца успяха да стигнат с лодка до японския бряг, след което бяха прехвърлени в Южна Корея. В миналото севернокорейските бегълци бягаха към Южна Корея през Китай, но при управлението на Ким Чен-ун граничният контрол беше силно затегнат. Затова на бегълците им остава само пътят по море.

Джон Нилсън-Райт, експерт за Азия от американския мозъчен тръст Chatham House Policy Institute, също смята, че най-вероятно става дума за бежанци. Но срещу тази версия говори фактът, че всички мъртъвци са мъже. А това подкрепя хипотезата, че телата в лодките са на хора, излезли в морето да търсят прехрана.