Няма орязване на еврофондовете за България в бюджета на ЕС за догодина
Няма орязване на еврофондовете за България в бюджета на ЕС за догодина / снимка: БГНЕС, архив
Кристалина Георгиева
83061
Кристалина Георгиева
Бойко Борисов
  • Кристалина Георгиева
  • Бойко Борисов

Няма орязване на еврофондовете за България за 2016 година, обяви зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева. Тя съобщи и добрата новина, че през тази година България е на второ място по усвояване на европейските средства. В бюджета на ЕС за следващата година за страната ни е предвидено толкова, колкото сме поискали - 2 милиарда евро. Премиерът Бойко Борисов направи оптимистична прогноза за бюджетния дефицит през следващата година. Според него той ще е по-малък от 2% , както е заложено в държавния бюджет. Борисов се похвали, че затъването на НЕК е стопирано и компанията вече излиза на месечна печалба.

Борисов: Усещам, че руските туристи ще се върнат догодина

Пред участниците в дискусията „Да на българската икономика" еврокомисарят, отговарящ за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева обясни какво е предвидено за нашата страна в евробюджета за 2016-та.

"В този бюджет няма орязване на еврофондовете, които касаят нашата страна, няма риск за отлагане на плащанията, дължими през 2016 година. Има около 70 млрд. евро за икономическо възстановяване за инвестиции и растеж. В него има финансирането, нужно за плана "Юнкер", 2 млрд. евро задължения за плащания, 500 млн. плащания за 2016 година и в него има за България приблизително 2 млрд. евро - толкова, колкото България ни казва, че има нужда за следващата година. В него има за Владислав Горанов 283 млн. авансови плащания, които да дойда първата половина на 2016 година", заяви Кристалина Георгиева.

България се е наредила в челните позиции по усвояване на европейските средства, посочи още Кристалина Георгиева.

"За тази година от 1 януари насам България е на второ място по усвояване. Някой, ако това ми го беше казал преди година, че може да се случи, щях да кажа сън в лятна нощ, но ето, че това е факт", каза Георгиева.

Премиерът Бойко Борисов коментира финансовите резултати на НЕК:

"Моята информация от НЕК е, че вече излиза на печалба месечно, така че най-малкото сме ги спрели да затъват".

През 2016 година може да се постигне по-малък бюджетен дефицит от заложения в бюджета, който е 2%, посочи още Борисов. Според него може да се достигне дефицит от 1,5 или 1%.

За развитието на туризма интуицията на министър-председателя подсказва:

"Аз съм убеден, че руските туристи догодина ще се върнат. Усещам го".

Най-голямото предизвикателство през следващите години за ЕС е да се справи с бежанската криза и сигурността, подчерта Кристалина Георгиева. Тя допълни, че затова страните трябва да работят заедно, а не поотделно.