Почина археологът проф. Тотю Тотев
Почина археологът проф. Тотю Тотев / bg-patriarshia.bg

Знаменитият археолог проф. Тотю Тотев е починал след кратко боледуване вчера, съобщиха от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски".

Поклонението ще бъде от 10:00 до 12:00 часа утре в храма "Свето Възнесение" в Шумен. Погребението ще бъде извършено в 13:00 часа на алеята на бележитите шуменци в централната част на гробищния парк.

Проф. Тотю Тотев е роден на 22 декември 1930 г. в с. Кръшно, община Търговище. Завършва теология в Софийския държавен университет през 1956 г. Като научен сътрудник по средновековна археология работи повече от 30 години в Археологическия институт в Шумен, филиал на БАН.

Ръководил е археологически разкопки и проучвания в Плиска, Велики Преслав и на други паметници от епохата на Първото българско царство. Особено важни са приносите му в изучаване на преславската художествена култура и старобългарското материално и духовно творчество през IX-Х век. От 1990 г. е университетски професор и чете лекции по библейска и църковна археология, християнско изкуство, средновековна българска култура и история на Византия в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски". От 1992 до 1995 г. е декан на Факултета по българска филология, история и теология, а от 1996 до 2000 г. - ректор на Шуменския университет. Там, в Софийския университет „Св. Климент Охридски" и в Свободния университет във Варна чете лекции по църковна археология и християнско изкуство. Автор е на 10 монографии и над 200 научни студии и статии.

Кметът на община Шумен Любомир Христов изпрати съболезнователен адрес до семейството и близките на проф. Тотю Тотев.

В съболезнованията по повод загубата на големия учен, изпратени от кмета на Шумен Любомир Христов, се казва:

Уважаемо семейство Тотеви,

Ръководството на община Шумен се присъединява към скръбта ви за тежката загуба на проф. Тотьо Тотев, почетен гражданин на Шумен.

Трудно се намират думи за утеха, когато се прощаваме с близък човек, но в тези минути на почит искам да изразя дълбокото си преклонение пред неговото име.

Разделяме се с личност, неразривно свързана с проучването, опазването и представянето на историческото и културното наследство на България. Научен ръководител на редица археологически обекти, автор на многобройни научни публикации и изследвания той се наложи като един от най-уважаваните професионалисти и общественици с голям принос за развитието на българската наука. Неговият всеотдаен труд като археолог и медиевист е високо оценен и получава професионално и обществено признание у нас и по света.

Професор Тотьо Тотев се нарежда сред ярките личности на нашето време с изключителни заслуги за развитието на археологическата наука и за популяризирането на културното ни наследство, за което единодушно бе удостоен с високото звание „Почетен гражданин на Шумен".
Животът и делото му остават пример за всеотдайност, душевна енергия и стремеж към знания.

Поклон пред светлата му памет!