Ислямска държава започва да изпитва финансови затруднения
Ислямска държава започва да изпитва финансови затруднения / снимка: БГНЕС, архив

В резултат на военните операции през последните месеци в Сирия и Ирак, терористичната групировка "Ислямска държава" е загубила значителна част от приходите си и започва да изпитва финансови затруднения.

Как функционира групировката "Ислямска държава"

В статия, публикувана днес в американския вестник "Бостън Глоуб", се посочва, че според мнението на повечето експерти, "ИД е най-богатата терористична организация в света. Но, както изглежда, тя е изправена пред финансови затруднения и това може да й попречи да води война и в същото време да се опитва да управлява милиони хора в самопровъзгласилия се халифат".

Вестникът припомня, че групировката е загубила около една трета от територията, която беше под неин контрол. В същото време групировката се сблъсква с трудности при опита си да завладее нови територии, Остава й все по-малко плячка, заложници, за които може да поиска откуп, или петролни полета.

Милиарди от трафик на културни ценности отиват за подкрепа на тероризма

Както се отбелязва в материала, един от основните източници на доходи за ИД е продажбата на петрол, търговията със заграбени древни произведения на изкуството и събирането на "данъци" под страх от наказание на 6 до 9 млн. души, които живеят в контролираните от нея територии.

Според оценки на американското министерство на финансите, от износа на петрол "Ислямска държава" печели около 40 млн. долара на месец, или 500 млн. долара годишно.

Източник: БГНЕС