Лукас предложил на японски режисьор ролите на Дарт Вейдър и Оби-Уан Кеноби
Лукас предложил на японски режисьор ролите на Дарт Вейдър и Оби-Уан Кеноби / снимка: БГНЕС, архив

Дъщерята на прочутия японски актьор Тоширо Мифуне Мика е разказала, че баща й отказал на предложението на американския кинорежисьор Джордж Лукас да изпълни ролите на Дарт Вейдър и Оби-Уан Кеноби в първите филми от космическата сага "Междузвездни войни". По данни на "Холивуд рипортър", Мика Мифуне обяснила отказа на баща си с опасенията му, че филмът ще изглежда примитивно и евтино, както много други научнофантастични ленти от 60-те и 70-те години на миналия век.

Актрисата Мика Мифуне заедно със Стив Возняк и актьорите Йън Макдиармид и Рей Парк е участвала в презентацията на изложението Токио Комик кон /Tokyo Comic Con/, което ще се състои през 2016 г.

"Чувах от баща ми, че са му предлагали ролята на Оби-Уан Кеноби, но той се е страхувал как ще изглежда този филм и няма ли да обезцени образа на самурая. Та нали Джордж Лукас се е вдъхновявал от самураите, разработвайки героите и техния боен стил. Водени са били също разговори за ролята на Дарт Вейдър и за това, че лицето на баща ми ще бъде скрито с маска, но той в крайна сметка се е отказал и от тази идея", разказва Мика Мифуне.

"Ако това се случваше сега, проблемите можеха да се решат с помощта на компютърните технологии", добавя Стив Возняк.

По думите на Мика Мифуне, Лукас не е криел, че се е вдъхновявал от японските филми, по-специално от работата на режисьора Акира Куросава. Сюжетът на първия филм на Лукас отчасти е изграден върху лентата на Куросава от 1958 година "Тримата негодници в скритата крепост".

Тоширо Мифуне е играл в много от лентите на Куросава, сред които "Седемте самураи", "Телохранител", "Рашомон", "Червената брада", както и в голям брой японски приключенски филми. Мифуне е създал класическия кинообраз на самурая. Неговата дъщеря Мика също играе в киното.

Източник: БТА