Какъв е смисълът от различна данъчна тежест в регионите на страната?
Какъв е смисълът от различна данъчна тежест в регионите на страната? / снимка: Darikradio.bg
Какъв е смисълът от различна данъчна тежест в регионите на страната?
83056
Какъв е смисълът от различна данъчна тежест в регионите на страната?
  • Какъв е смисълът от различна данъчна тежест в регионите на страната?

Вицепремиерът по икономическата политика и еврофондовете Томислав Дончев обясни в предаването "Седмицата" на Дарик какъв е смисълът от увеличението на местните данъци и различната данъчна тежест в регионите на страната, за което призова премиерът Бойко Борисов. Това бил един от методите да се управлява инвестиционният интерес и демографията.

Какви ще са местните данъци догодина?

"В малките общини, тези, които има по-малки инвестиции, в които имат по-висока безработица, е редно данъците да бъдат по-ниски. Това да бъде един от инструментите, които ще ги направи по-атрактивни за инвеститори", каза Дончев.

Борисов убеждава китайски бизнесмени да инвестират у нас

В общините, в които има и свръхконцентрация на хора, и свръхконцентрация на капитали, е редно да мислят за по-високи данъци, за да могат да съберат повече пари, за да предоставят на всички тези хора и компании, които са концентрирани там, повече услуги, каза той.

Дончев: Икономиката ни не е в наркотична зависимост от еврофондовете

"Какъв е мотивът например на предприемач, който стъпва в България, да си направи инвестицията в Шумен? Много по-малък, отколкото да я направи в София. Да, има разлика в цената на земята, има известна разлика в цената на труда, има известна, не чак толкова голяма разлика в данъците, които ще плаща. Ако разликата между данъците, които плаща в София и в Шумен, е по-голяма, тогава мотивът му да влезе по-навътре в територията на страната и да направи фабриката там...тогава ще имаме по-добра дисперсия", каза вицепремиерът.