Нов материал превъзхожда диаманта по блясък и твърдост
Нов материал превъзхожда диаманта по блясък и твърдост / ThinkStock/Getty Images

Учени са създали материал, което сияе по-ярко дори от диамант, пише CNN News.

Материалът, наречен Q-въглерод, е разработен от изследователи от Университета в Северна Каролина чрез облъчване на вид слабо свързан въглерод с лазерни импулси, продължаващи 200 наносекунди. Това е достатъчно да нагрее въглерода до приблизително 3700 градуса по Целзий.

Температурата е два пъти по-висока от тази, при която се смята, че са се образували естествените диаманти преди повече от милиард години. След това учените веднага охлаждат въглерода, подреждайки атомите в определена кристална структура. Резултатът е ново вещество, което вероятно никога не е съществувало на Земята и което има уникални свойства. Проучването е публикувано в Journal of Applied Physics.

Въглеродът има няколко твърди форми, които са съвсем различни една от друга заради структурата им. Q-въглеродът има по-силен блясък от диамант и сияе дори при съвсем слаба светлина.

„Създадохме трета твърда фаза на въглерода", казва изследователят Джей Нараян, цитиран от Фокус. „Единственото място в естествения свят, където би могъл да съществува, са ядрата на някои планети", добавя той.

Q-въглеродът има характеристики, които го отличават от диамантите. Той е дори по-твърд, но може да се намагнетизира. По думите на изследователите материалът ще намери изключително полезни приложения. Блясъкът му би могъл да направи електронните дисплеи по-ярки и по-ясни.