Ислямска държава обучава летци с най-модерни авиационни тренажори
Ислямска държава обучава летци с най-модерни авиационни тренажори / ThinkStock/Getty Images

Терористичната групировка "Ислямска държава" обучава летци с най-модерни авиационни тренажори в либийския град Сирт, съобщи в. "Аш Шарк ал аусат", цитиран от ТАСС.

Според негов източник, "апаратите са нови, най-вероятно вносни" и с тяхна помощ бъдещите пилоти на терористите се учат да излитат и кацат, да определят позицията си по ширина и дължина, да установяват връзка с командно-диспечерски пунктове.

Сред бойците на ИД има много бивши офицери - и от Либия, и от съседни страни, които обучават терористите, посочва "Аш Шарк ал аусат".

Вестникът твърди, че първите симулатори за подготовка на пилоти на пътнически самолети са пристигнали в Либия през октомври, а преди две седмици са доставени и тренажори за управление на военни самолети.

Все още няма данни терористите от ИД да притежават авиация, напомня ТАСС. Но въпреки че проправителствени ВВС обстрелват позициите на ИД в Либия, бунтовниците превземат все нови територии край Средиземно море.

Единственият печеливш от анархията в Либия

От август т. г. в ръцете на ИД е и град Сирт. На практика в цяла Либия цари абсолютен хаос в сферата на сигурността. В страната действат две правителства, всеки град фактически има собствена власт, а всяко селище - местно "народно опълчение", което се подчинява само на тамошните закони и на някои племенни вождове, добавя агенцията.

Според експерти на ООН "Ислямска държава" има между 2000 и 3000 бойци в Либия. Централното командване на групировката разглежда Либия като най-добрата възможност за разширяване на т.нар. си "халифат" в Сирия и Ирак, казват експертите.

Възползвайки се от хаоса в Либия, където се водят боеве между враждуващи милиции, а две правителства спорят за властта, ИД е проникнала в страната, където контролира град Сирт, на 450 км източно от Триполи, и воюва с правителствените сили и ислямистки групировки в Бенгази и в други райони.

Хърватският заложник на „Ислямска държава" може да е убит в Либия

Групировката обаче се сблъсква със силна съпротива от страна на населението и изпитва трудности в изграждането и поддържането на местни съюзи. Според индикациите, ИД не участва в най-доходоносните видове престъпна дейност като наркотрафика, рекета или използването на мигранти, които се опитват да стигнат до Европа. Действията на ИД в Либия не са така доходни, както в Сирия и Ирак.

При все това експертите предупреждават, че разпростирането на ИД в Либия буди безпокойство предвид стратегическото местоположение на страната на Средиземно море и ролята й на транзитен пункт в Северна Африка.

Бившата армия на Саддам е тайната зад успехите на "Ислямска държава"

Около 300 души, идентифициращи се като американци, подкрепят активно в интернет "Ислямска държава", се казва в изследване на експерти от програма за проучване на екстремизма към университета "Джордж Вашингтон", цитирано от Ройтерс. Според изследването броят на американците, които "консумират" пасивно пропагандата на ИД, достига няколко хиляди, макар те да не са непременно активни поддръжници на групировката.

Източник: БТА