Москва не се отказва от „Турски поток” и АЕЦ „Аккую”
Москва не се отказва от „Турски поток” и АЕЦ „Аккую” / снимка: БГНЕС, архив

Проектите „Турски поток” и АЕЦ „Аккую” не присъстват в постановлението за руските санкции спрямо Турция, съобразено с указа на президента Владимир Путин. Текстът на документа не съдържа информация за мерки в сферата на енергетиката, а в „Росатом” на този етап се въздържат от коментари по отношение на перспективите за проекта за изграждането на АЕЦ.

Преди дни министърът на икономическото развитие на Руската федерация Алексей Улюкаев не изключваше, че двата проекта могат да попаднат в забранителния списък, да бъдат замразени или отложени в рамките на санкциите.

Договореностите за строителството на газопровода „Турски поток” бяха достигнати през декември 2014 г. Първоначално се планираха мощности от 63 млрд.куб.метра газ годишно, като за Турция са предназначени 16 млрд. куб.м, а 47 млрд. куб.м - за газовия хъб на турско-гръцката граница.

През октомври т.г. шефът на Газпром Алексей Милер заяви, че компанията на този етап ограничава строителството на два участъка от „Турски поток”, тъй като Европа може да закрие „Северен поток 2”. Тогава също бе обявено, че заради липсата на утвърдено правителство в Турция към онзи момент се отлагат преговорите по подписването на междуправителственото споразумение. На 7 октомври зам.-председателят на УС на „Газпром” Александър Медведев допусна удължаване на срока за реализирането на проекта до края на 2017 г.

Изграждането на АЕЦ „Аккую” с 4 реактора с мощност 4800 Мв край южното крайбрежие на Турция в провинция Мерсин е още един от големите енергийни проекти на двете държави. Общата му стойност е 22 млрд. долара, на този етап Русия е инвестирала около 3 млрд. долара.

Турски специалисти ще работят в атомната централа, Русия предоставя шанс на турски студенти да получат професионално образование в нейните университети. Освен това делът на турското участие в проекта може да достигне 40%, еквивалентно на сума от 8-10 млрд. долара. въвеждането в експлоатация на първия блок на АЕЦ е предвидено за 2020 г.

Източник: БГНЕС