Почина най-големият съветски шпионин, задържан в Израел
Почина най-големият съветски шпионин, задържан в Израел / ThinkStock/Getty Images

На 97 години в Париж почина най-големият съветски шпионин, задържан в Израел, предаде Франс прес.

Маркус Клингберг беше бивш заместник-директор на свръхсекретния Израелски институт за биологични изследвания в Нес Циона, южно от Тел Авив. През 1983 г. Той беше осъден на 20 години затвор, защото предоставил на Москва информации за изследванията, извършвани от Израел в областта на биологичните оръжия.

Години наред Клингберг осуетяваше всички опити на реномираното израелско контраразузнаване да го разкрие като "руска къртица". Случаят с него беше толкова деликатен, че арестът и осъждането му бяха пазени в тайна десет години.

Тайните на КГБ, изнесени от съветския дезертьор Василий Митрохин

Той беше комунист, който действаше по убеждение и от признателност към Червената армия, позволила му да се бие срещу нацистите, които са избили цялото му семейство в Полша, разказа по телефона пред Франс прес дъщерята на Маркус Клингберг - Силвия. Клингберг винаги е твърдял, че е действал от идеологически съображения, а не заради финансова облага.

Роден във Варшава, Маркус Клингберг избягал от Полша в момента на нацистката инвазия през 1939 г. и се приютил в СССР, където учил медицина. През 1941 г. след като германските войски навлизат в СССР, той постъпва в Червената армия. Връща се в Полша след края на войната, после емигрира в Швеция, а оттам в Израел след основаването му през 1948 г.

Един от най-големите шпионски скандали

Там работи в здравото звено на израелската армия. Специалист по епидемиология, Клингберг постъпва след това на работа в института в Нес Циона. Репутацията му, но и участието му в международни конференции го превръщат в идеалния избор за шпионин за КГБ.

Израел започва да се съмнява в Клингберг през 1963 г., но се предполага, че той може да е бил шпионин от по-рано. Арестуван е едва 20 години по-късно. Пуснат е от затвора след 15 години и поставен под домашен арест. През 2003 г. той получава разрешение да отиде да живее при дъщеря си в Париж, където почина вчера.

Източник: БТА