Пренасочиха полетите от Терминал 1 на Летище София към Терминал 2
Пренасочиха полетите от Терминал 1 на Летище София към Терминал 2 / снимка: БГНЕС

Извършват се оперативни действия за установяване на това дали има съмнения за взривно устройство в буса на Летище София. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на летището Христо Щерионов, цитиран от агенция „Фокус".

Полицията на крак заради съмнения за взривно устройство на Летище София

„По процедура се проверяват всички превозни средства на територията на паркинга, които стоят на него повече от 12 часа. При рутинна проверка са се появили съмнения за взривно устройство", уточни Щерионов. Той коментира думите на експерта „Връзки с обществеността" към летището Даниела Велева, която заяви по-рано, че е открито взривно устройство, като уточни, че техният служител не е потвърдил, че има взривно устройство в багажите от буса.

„Официално заявявам, че няма открито взривно устройство в буса, в който има съмнителни багажи. Проверката тече в момента. Мисля, че трябва да се обърнете към МВР. Няма отложени полети. Летището работи, съгласно оперативната обстановка. Ще направим всичко възможно полетите да бъдат извършени от Терминал 1", подчерта Щерионов.

Всички полети от Терминал 1 на Летище София са пренасочени към Терминал 2, заяви пред журналисти Щерионов. „Всички полети до 00.00 ч. ще бъдат обслужени на Терминал 2", уточни още той.

„Всички полети, които са на Терминал 1, създали сме необходимата организация да бъдат изпълнени от Терминал 2. В момента колегите от летищно за осигуряване на полети предприемат необходимите действия всички пътници, които са пристигнали по-рано да бъдат извозени до Терминал 2, а тези, които са спрени на кръстовището да бъдат предупредени да се придвижат към Терминал 2", обясни Щерионов.

Той подчерта, че летището ще изключи всички предпоставки за закъснение на полетите.

Тази вечер се появи и информация, че експертът от отдел „Връзки с обществеността” на Летище София Даниела Велева ще бъде уволнена. Решението е взето заради подадената от нея информация към медиите за открито взривно устройство на Терминал 1, която по-късно беше опровергана, допълват от БНР.

От 1.30 ч. на 2 декември Летище София ще започне да работи нормално и всички полети ще се изпълняват по разписание от Терминал 1 и от Терминал 2, съобщиха от аерогарата.