Изправят пред съда майка и дъщеря, задържани със 168 пакетчета хероин
Изправят пред съда майка и дъщеря, задържани със 168 пакетчета хероин / снимка: Дарик Варна, архив

За днес в Окръжен съд-Варна е насрочено дело, по което обвиняеми за наркоразпространение са майка и дъщеря. Точно преди година - на 2 декември 2014 г., в жилището им били открити хероин с общо нетно тегло 13,49 грама и кокаин с общо нетно тегло 0,3 грама, на обща стойност 1656 лева.

Според обвинението 45-годишната Пенка А. и дъщеря й - 26-годишната Роза И., се занимавали с този бизнес от две години. Освен наркотични вещества, те предлагали спринцовки и игли, а техните клиенти можели да употребяват дрогата и на място. При проверка в дома им били иззети общо 168 свити пакетчета, съдържащи кафяво прахообразно вещество, и 8 пакетчета, съдържащи бяло вещество, за които било установено, че са съответно хероин и кокаин.

Двете обвиняеми са направили частични самопризнания в хода на досъдебното производство. Досега не са неосъждани.

За 2 декември в Окръжния съд е насрочено дело и за държане на подправени платежни документи. 34-годишният Николай И. от Силистра е с две предходни присъди за престъпления, свързани с подправени платежни инструменти и скимери. Той е бил издирван за изпълнение на присъда от 2 години и 6 месеца на Окръжния съд в Силистра.

На 30 май 2011 г. мъжът е задържан в квартирата си във Варна за привеждане за изпълнение на присъдата. Тогава в жилището са намерени 54 броя магнитни карти, както и специални технически средства за скрито придобиване, запис и съхранение на информация от банкови, платежни, магнитни карти. Откритите приспособения били предназначени за монтиране към банкомат.