Център за интегрирани социални услуги открива Димитровград по проект
Център за интегрирани социални услуги открива Димитровград по проект / Darik News, архив

Център за интегрирани услуги ще бъде открит в Димитровград по проект, за който общината спечели европейско финансиране. Разработката е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и процедурата за безвъзмездна финансова помощ „Независим живот”. Общата стойност на проекта е 498 712,72 лв., а срокът за реализиране- 20 месеца.

Основна цел е създаването на устойчив модел за предоставяне на интегрирани услуги на хора с увреждания и хора над 65-годишна възраст в невъзможност за самообслужване за преодоляване на последиците от социалното изключване и бедността, чрез осигуряване на достъп до основни здравни, социални и други услуги. Такива ще бъдат предоставени на 62 потребители от целевата група, информират от общинската администрация.

Центърът ще предоставя почасови услуги в общността или в домашна среда. В него ще работи екип от специалисти – един социален работник, една медицинска сестра, психолог, консултант за изготвяне на оценките на кандидатите за потребители и шофьор. Ще бъде обучен и нает персонал от 30 лични асистенти, социални асистенти и домашни помощници.

По план предоставянето на социалните услуги ще стартира през третия проектен месец и ще продължи 18 месеца, като видовете услуги и часовете ще бъдат определени индивидуално за всеки потребител. Услугите включват: помощ при общуването и поддържането на социални контакти; административни услуги (съдействие при изготвяне и подаване на документи в институции, при снабдяване с помощни средства и други), здравни и медицински, психологическа подкрепа,текущо и основно почистване на обитаваното от потребителя помещение, поддържане на лична хигиена, хранене, битови услуги (закупуване на хранителни продукти, хигиенни материали, лекарства и вещи от първа необходимост и заплащане на ел. енергия, телефон, вода, данъци и други със средства на потребителите) и осигуряване на специализиран транспорт.

Проектът предвижда и закупуване на специализирано транспортно средство, което ще осигури възможност на лицата от целевите групи да получат достъп до здравни, вкл. стоматологични услуги.