Германското правителство одобри изпращането на въоръжени сили в Сирия
Германското правителство одобри изпращането на въоръжени сили в Сирия / БГНЕС

Германското правителство одобри плановете германските въоръжени сили да участват във военната кампания, водена в Сирия срещу екстремистката групировка "Ислямска държава", съобщиха Ройтерс и Франс прес. За нуждите на германската мисия могат да бъдат мобилизирани до 1200 военни.

Мисията ще включва също разполагане на самолети за разузнаване "Торнадо" и на един самолет за зареждане на гориво във въздуха, както и изпращане на бойна фрегата в подкрепа на френския самолетоносач "Шарл де Гол", който вече е в източната част на Средиземно море, уточни Ройтерс.

Германия праща изтребители "Торнадо" в Сирия (СНИМКИ)

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви преди правителственото заседание, че е изключено каквото и да е сътрудничество на Германия със силите на сирийския президент Башар Асад. Мисията ще е със срок от една година, но може да бъде продължена, допълва Ройтерс.

Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер е заявил за вестник "Билд", че не очаква целият контингент от 1200 войници да участва по едно и също време в мисията, съобщи Асошиейтед прес.

Участието на Бундесвера в международната операция в Сирия трябва да мине през одобрение в парламента. Бундестагът - долната камара, ще гласува утре.

Източник: БТА