Цацаров емоционално защити прокурори
Цацаров емоционално защити прокурори / снимка: БГНЕС

Пореден челен сблъсък между главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Христо Иванов. Острото противоречие между двамата беше породено от искането на Иванов Висшият съдебен съвет да образува дсициплинарно производство срещу градския прокурор на София Христо Динев и прокурора от СГП Боряна Бецова. Цацаров обвини министъра, че е базира предложението си само на медийни публикации и отсече, че ако бил на негово място, щял да се срамува от стореното.

Предложението на Христо Иванов стана повод за свикване на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет, който трябваше да прецени има ли основание да проверява действията на прокурор Боряна Бецова и ръководителя на СГП Христо Динев. Става въпрос за отказ на Бецова да образува разследване срещу бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов и последвалото прекратяване на проверката заради изтекъл давностен срок лично от Христо Динев.

Скандалът тръгна през лятото на 2013 г., когато в някои медии се появи информация, че в периода 2004-2005 г. Данов незаконно е получил близо 15 000 евро социални помощи във Франция. В публикациите имаше твърдения, че в продължение на 8 месеца той е подписвал неверни декларации, че е безработен и си търси работа, докато в същото време е работил в България. Преди съветът да се събере на извънредното заседание самата Боряна Бецова заяви, че няма от какво да се притеснява, тъй като не е извършила нарушение. „Франция десет години не предприема никакви стъпки. Не е логично. Ако е имало някакво закононарушение, те са щели да му заведат дело. Аз нямам притеснения", каза тя.

Пред членовете на ВСС Бецова получи сериозна подкрепа от главния прокурор, който разпалено изложи тезата си, нападайки правосъдния министър. Според Цацаров в предложението си за образуване на двете дисциплинарки Христо Иванов се е позовал единствено на няколко медийни публикации. Той заяви още: „Ако не защитя всичките си прокурори, по-добре да си тръгна, но ще ви доставя удоволствие и няма да го направя. Нямаше да бъде толкова емоционален, ако прокурор Бецова не беше днес в съдебната зала. На ваше място бих се срамувал от това, което съм направил". В крайна сметка кадровият орган отказа да образува дисциплинарки срещу прокурорите Христо Динев и Боряна Бецова.

Цацаров намекна кой е сценаристът на скандала със записите

По-рано от думите на главният прокурор стана ясно, че Софийската градска прокуратура ще проверява по същество съдържанието на скандалните записи, в които се твърди, че участват съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева. Според Сотир Цацаров скандалът, който предизвика "изтичането" на записите е в резултат на сценарий, който ще продължи докато траят процедурите за изменения в Конституцията.

„Този сценарий има политически отзвук. Той цели да изкара на бял свят, той цели да вдигне високо едно знаме, което общо взето да легитимира определена част от политическия спектър като истински, безупречни, непогрешими и носители на единствената правда", каза той.

Главният прокурор отказа да назове името на политическата сила, която визира. Беше категоричен обаче, че премиерът Борисов няма общо с повдигането на обвинения на Владимира Янева и по този начин опроверга твърдението в записите, че лично „Бойко" поръчал Янева да бъде „опраскана".