Стопанската академия в Свищов ще има нов служебен ректор до края на седмицата
Стопанската академия в Свищов ще има нов служебен ректор до края на седмицата / dariknews.archive

Стопанската академия „Д.А. Ценов" в Свищов ще има нов служебен ректор до края на седмицата. На свикано днес извънредно събрание на Академическата общност бе предложена за нов служебен ректор проф. д-р Марияна Божинова.

Пред Дарик тя каза, че до 4 декември министърът на образованието Тодор Танев трябва да разпише нейното назначаване. Професор Божинова заяви, че в мандата си на служебен ректор, който ще продължи 6 месеца, трябва да се подготвят и проведат избори за титуляр на ректорския пост. Стопанската академия в Свищов е без легитимно ръководство от края на месец май тази година. Тогава за ректор бе избрана 35-годишната проф. Теодора Димитрова. Нейният избор беше оспорен от група преподаватели, които подадоха жалби в съда.

По думите на проф. Марияна Божинова до 4 декември просветният министър трябва да разпише нейното назначаване.

"До днес, 30 ноември, трябваше академичната общност да излъчи една обединителна кандидатура за временно изпълняващ длъжността ректор от 4 декември, тъй като на 3 декември изтича на първия временно изпълняващ длъжността срокът и това днес се осъществи. Имаше три кандидатури - двамата колеги си направиха самоотвод и подкрепиха моята кандидатура. Стигна се до избор и така предложението на академичната общност беше относно кандидатурата на моя милост. По принцип на временно изпълняващия длъжността ректор, който и да е, основната цел е да организира и проведе избори за ръководни органи на висшето училище", каза Божинова.

През юни за служебен ректор от образователния министър Тодор Танев беше назначен проф. Иван Върбанов. Той трябваше да подготви и проведе избори за ръководни органи на висшето училище.

Изборите обаче не се осъществиха заради множество депозирани жалби до Административния съд във Велико Търново и ВАС от страните в надпреварата. По тях има образувани дела, част от които са вися