Обама: Можем да променим мрачната перспектива за климата
Обама: Можем да променим мрачната перспектива за климата / БГНЕС

САЩ разбират, че носят отговорност за затоплянето на климата на планетата, и се обявяват за ефективно споразумение, което ще помогне да бъдат предотвратени настъпващите опасни промени в глобалния климат, каза президентът Барак Обама, цитиран от ТАСС.

Той говори на световната конференция на ООН по климатичните промени в Париж, която бе открита днес.

Смог задушава Пекин на фона на конференцията за климата в Париж (СНИМКИ)

Обама нарече самото провеждане на форума във френската столица "акт на предизвикателство" срещу тероризма, което доказва, че светът не може да бъде шантажиран от атаките на свързани с "Ислямска държава" сили в Европа и извън нея.

Президентът на САЩ използва речта си пред над 150 световни лидери, за да поздрави Париж и неговите жители, че "настояха тази жизнено важна конференция да се състои" само две седмици след атентатите във френската столица, при които бяха убити 130 души. Събирането на световните лидери тук показва тяхната решимост да се борят срещу тероризма и в същото време да отстояват своите ценности, каза той.

Айфеловата кула светна в зелено (СНИМКИ/ВИДЕО)

Обама призова световните лидери да не се поддават на "циничния възглед", че "ние не можем да направим нищо", за да попречим на затоплянето на планетата. След като описа заплахите от потопяването на цели страни, от изоставянето на огромни градове и от все по-катастрофални наводнения и природни бедствия, президентът на САЩ подчерта, че "ние сме в състояние да променим тази мрачна перспектива".

Смразяващи данни за глобалното затопляне след 1997 г.

Той цитира известните думи на бореца за граждански права в САЩ Мартин Лутър Кинг, че можем да се окажем в положението "да закъснеем с прегръщането на една кауза". "А този час вече ни връхлита", предупреди Обама.

Източник: БТА