Обама призова Путин да намали напрежението с Турция
Обама призова Путин да намали напрежението с Турция / БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама призова руския президент Владимир Путин да намали напрежението с Турция, възникнало след свалянето на руския самолет от турските сили, предаде Асошиейтед прес.

Обама и Путин имаха кратка среща в кулоарите на световния климатичен форум край Париж. Белият дом съобщи, че Обама е изразил съжаление във връзка със смъртта на руския пилот и на член на екипажа на руски хеликоптер при този инцидент.

Путин: Анкара съзнателно води отношенията с Русия към задънена улица

Обама е казал на Путин, че сирийският президент Башар Асад трябва да се оттегли от властта в преходния период, за да спре сирийската гражданска война. Обама е призовал също така Русия да фокусира въздушните си удари в Сирия срещу бойците на "Ислямска държава", а не срещу бунтовниците, воюващи с Асад.

Кремъл съобщи, че на 30-минутната си среща двамата лидери са подчертали спешната необходимост от политическо уреждане на кризата в Сирия и че са обсъдили и спазването на примирието в Украйна.

По-рано днес говорителят на руския президент съобщи, че Путин и Обама вероятно ще могат да разговарят в Париж, в кулоарите на конференцията на ООН за климата.

"Най-вероятно ще преговарят с Обама в кулоарите на конференцията", каза Песков, запитан какви са перспективите за контакти между двамата в Париж. По време на форума Владимир Путин няма да има среща в кулоарите с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган предупреди Русия "да не си играе с огъня"

"Такава среща няма да има", заяви лаконично говорителят на Кремъл. Той уточни, че подобен контакт засега не е предвиден и в графика на руския лидер за следващите дни.

Отношенията между Русия и Турция се влошиха рязко след като на 24 ноември турската бойна авиация свали на границата със Сирия руски боен самолет. Русия реши да преустанови безвизовия режим с Турция от 1 януари догодина, а президентът Владимир Путин подписа указ за предприемане на специални икономически мерки срещу Турция.

Източник: БТА