Откриха официално сензорната зала в Ресурсен център - Добрич
Откриха официално сензорната зала в Ресурсен център - Добрич / netinfo

Нова сензорна зала за подпомагане на деца и ученици със специални образователни потребности бе открита в Ресурсен център Добрич. Залата е започнала да функционира още преди четири месеца, но сега се открива официално, информира Енеида Ненова – директор на Ресурсния център. Към момента в Центъра се обучават 267 деца с различни увреждания и потребности  –  от аутистичния спектър, с генерализирани разстройва,  с хипер активност и дефицит на внимание, синдром на Даун, обучителни трудности и др. Сензорната интеграция е насочена предимно към деца от аутистичния сектор, хиперкактивност и дефицит на внимание. Първоначално  групата няма да е голяма, за да има индивидуален подход и специално внимание към всяко дете, уточниха от Центъра.

Откриха официално сензорната зала в Ресурсен център - Добрич
netinfo

 

„Сензорната терапия предизвиква сетивата и помага на децата да се концентрират в съответното сензорно стимулиране. Тя развива физическото и психическото състояние, подобрява настроението, езиково-говорното развитие, фините моторни умения и премахва чувството за страх, като детето има възможност да релаксира в специфично подбраната среда” – коментира Станислава Михова – сензорен терапевт. Тя е сред 13-те лицензирани сензорни терапевти в България, обучени и лицензирани лично от Кристиане Кул – професор в Мюнхенския университет, доайен на сензорната интеграция в Европа.

Откриха официално сензорната зала в Ресурсен център - Добрич
netinfo

 

 

Залата е оборудвана изцяло със средства на Ресурсния център. Тя се намира на втория етаж в сградата на Дома на науката и техниката по ул. „Йордан Йовков” № 4.

Официалното откриване на сензорната зала бе съпътствано от Кръгла маса на тема „Сензорната интеграция и образователното приобщаване на децата със СОП. Терапевтични подходи". Практики и опит в сензорната интеграция споделиха и гости от ресурсните центрове в София, Стара Загора, Търговище и Велико Търново, които присъстваха на събитието в Добрич.

Откриха официално сензорната зала в Ресурсен център - Добрич
netinfo