Обсъдиха прокетобюджета на Шумен за 2016 г., макрорамката е 53,122 млн, лв.
Обсъдиха прокетобюджета на Шумен за 2016 г., макрорамката е 53,122 млн, лв. / снимки: Дарик-Шумен

„Общинският бюджет за 2016 г.ще се реализира при строга финансова дисциплина, той се основава на ясни приоритети, публичност и прозрачност на дейностите", заяви зам.-кметът по бюджет и финанси на Шумен Татяна Костова. Това тя направи по време на публичното обсъждане на проектобюджета на община Шумен за следващата година.

В сесийна зала присъстваха представители на общинските структури и администрация, кметове на населени места, общински съветници и граждани.

Обсъдиха прокетобюджета на Шумен за 2016 г макрорамката е 53122 млн лв
netinfo

„Данъчната тежест за гражданите ще остане непроменена през следващата година", заяви финансистът на общината, допълвайки, че друг важен момент в работата ще бъде създаването на условия за привличане на чужди инвеститори.

От думите на Татяна Костова стана ясно, че макрорамката на проекта за бюджет за 2016 г. е близо 53, 122 млн. лева.

Приходите с държавен характер са 30, 577 млн. лв., а предвидени приходи с местен характер са 22, 544 млн. лв. Предвидена е по-висока събираемост на данъчните средства, като са заложени с 330 000 лв. повече спрямо тази година от имуществени и данъци за МПС.

От разходната част става ясно, че 30, 577 млн. лв. са предвидени за делегирани от държавата дейности.

Капиталовата програма е в размер на 13, 096 млн. лв. за 2016 г., стана ясно още по време на публичното обсъждане. Приоритетно средствата ще се изпозлват за подобряване на инфраструктурата и ремонт на общинската пътна и улична мрежа.
Сред приоритетите за следващата година е сектор образование, където в разходната част са предвидени средства с 6,7% повече спрямо тази година.

Обсъдиха прокетобюджета на Шумен за 2016 г макрорамката е 53122 млн лв
netinfo

Администрацията е предвидила и 1,5 млн. лв. за вноската по онблигационния заем и малко над 300 000 лв. за заем по Фонд ФЛАГ. В приходите с местен характер е предвиден 1 млн. лева за съфинансиране на европрограми. Стана янсо, че през следващите 3 до 5 години в общината ще бъдат реализирани европроекти на стойност около 26 млн. лв.

По време на обсъждането от читалище „Стилиян Чилингиров" поискаха 7 000 лв. за инструменти и 2 700 лв. за връхни дрехи на градския духов оркестър. Зам.-кметът по бюджет и финанси Костова заяви, че предложението ще бъде обсъдено, като подчерта, че първоначално има предвиден ръст в разходите за образование и култура.
Данаил Данчев от БСП попита, защо са заложени само 500 000 лв. за временни безлихвени заеми за европроекти „Тази сума е изключително недостатъчна", подчерта той.

Общинският съветник от групата на „Реформаторски блок Добромир Драев насочи вниманието към сресдтвата за спортни и младежки дейности и спортната база. От администрацията отговориха, че за 2016 г. отново са предвидени 370 000 лв. за спортни и младежки дености, но в капиталовата програма няма заложени суми за ремонти на спортната база, като такива ще се правят текущи ремонти.

Обсъдиха прокетобюджета на Шумен за 2016 г макрорамката е 53122 млн лв
netinfo

Сунай Съдък от ДПС, Данаил Данчев, както и някои от кметовете на населени места попитаха какво - „Какво правим с населените места?". Въпроси имаше и за уличното осветление в града и селата. Зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров поясни, че Общината има намерението да направи генерална концепция за модернизирането на уличното осветление - не са в града, а и в селата. „Процесът обаче, ще е млако дълъг, но от началото на следващата година започваме работа", коментира още той.

Общественит посредник на Шумен Иван Капралов също посочи проблема с уличното осветление, като един от основните, които гражданите поставят пред него. Омудсманът посочи и редица други проблеми, най-често свързани с облагородяването и инфраструктурата, премахването на опасни дървета, а от администрацията заявиха, че ще проучат нещата.

Преди бюджетът да бъде гласуван от общинските съветнииц по време на сесийно заседание, първо предстои подробносто муразглеждане в комисиите към местния парламент.