СДС: „Яневагейт е потвърждение, че съдебната система боледува
СДС: „Яневагейт е потвърждение, че съдебната система боледува / Sofia Photo Agency, архив

Поредният скандал с изтекли записи -"Яневагейт", потвърждава нашата позиция, че съдебната система боледува и има спешна нужда от реформиране. Това се казва в позиция на СДС, разпространена до медиите от пресцентъра на партията.

В нея политическата сила изразява своята сериозна загриженост от задълбочаването на скандала и призовава парламентарните партии в България да не се поддават на изкушението да търсят политически дивиденти от поредната криза в съдебната система, а да направят възможното тя да бъде реформирана бързо.

Местан: Скандалът „Яневагейт" цели да постави Борисов в зависимост

Обществото ни за пореден път става свидетел как незаконни записи, изтекли в медийното пространство, се използват за нагнетяване на напрежение и дискредитиране на политици и магистрати, се казва в становището.

Ръководството констатира, че този похват не е прецедент в обществено-политическите процеси у нас и хвърлянето на "бомби" в удобни за определени кръгове моменти, се е превърнало в често използван метод през последните години.

Цацаров и Янева упражнявали контрол по определени търговски дела, твърди Румяна Ченалова

Липсата на ефективни действия за разследването и прекратяването на тези опасни практики ерозира доверието в институциите и превръща цялата държава в заложник на компроматни войни, подчертават от СДС.

"Яневагейт" е поредният стрес-тест за съдебната система и тя, бидейки независима, трябва да покаже воля и сама да намери механизмите за успешното справяне с тази криза. Действията и решенията на отговорните институции в съдебната система, ще дадат още по-ясна представа за нейното истинското състояние - се допълва в позицията.