Приключи „Банско филм фест 2015“
Приключи „Банско филм фест 2015“ / Община Банско - пресцентър

Пред препълнената голяма зала на читалище „Никола Вапцаров – 1894“ филмът "Нини" на Джиджи Джустиниани от Италия заслужи голямата награда на Международния фестивал на планинарския филм "Банско Филм Фест - 2015", съобщиха от пресцентъра на Общината.

Жители и гости на курортния град имаха удоволствието да се насладят на десетки прожекции по време на феста, както и на презентации от най-бележитите приключенци, изложби и тематични работилници.

Специална награда на журито на "Банско Филм Фест - 2015" бе присъдена на филма "Том" /Испания, 2015/ на Анхел Естебан и Елена Гоатели. Награда за български филм спечели "3 x 8000" на Жоро Торнев и Боян Петров от 2014 г. Филмът е пълен киноразказ за изпитанията, през които преминава Боян Петров - първият българин, стъпил на три осемхилядника в рамките на 70 дни.

Община Банско също връчи своя приз – той е за филм, отразяващ бита и културата на планинарските народи. Тази година наградата би присъдена на филма "Сунакали" на Бходжрадж Бхат /Непал, 2014/. Наградата за цялостна реализация в екстремни условия получи филмът "Metanoia" и Джеф Лоу" на Джим Ейкмън /САЩ, 2014/. С награда за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания журито отличи филма "Юрек" на Павел Височански от Полша.

Освен обявяването на победителите в конкурсната програма на "Банско филм Фест 2015" бе връчена и новоучредената от организаторите на фестивала награда за цялостен принос в развитието на алпинизма и планинарските спортове в България. Неин носител е проф. Георги Атанасов – Джиджи - ветеран и един от бащите на алпинизма в България. Организаторите на фестивала не пропуснаха да засвидетелстват своята почит и към специалния гост – българинът Иван Кожухаров.