Конференцията за климата в Париж – очаквания и коментари
Конференцията за климата в Париж – очаквания и коментари / снимка: Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама и още над 100 световни лидери, както и хиляди дипломати се събират в Париж за откриването на двуседмични напрегнати преговори, насочени към постигане на споразумение, което да съдейства за предотвратяване на най-опустошителните последици от глобалното затопляне и да предефинира икономиката на 21 век, пише в. "Ню Йорк таймс".

Ако преговорите се провалят, както стана при предишните два опита за постигане на споразумение, държавите ще продължат да се движат по път, който според учени води планетата към бъдеще, изпълнено с по-чести наводнения, по-тежки засушавания, покачване на нивото на моретата и океаните, недостиг на храна и вода, унищожителни урагани и други катастрофални събития, посочва американското издание.

Заключенията на неотдавнашни научни доклади сочат, че Земята вече е започнала да понася първите въздействия от причинените от човека промени в климата - от покачване на морското равнище, предизвикващо наводнения в Маями, до жестоки горещини в Австралия. Американското Национално управление за океанските и атмосферни изследвания прогнозира, че 2015 г. ще бъде най-горещата година в глобален план, откакто се води статистика, подобрявайки рекорда от 2014 г.

Все пак опитни участници в продължаващите от две десетилетия преговори на ООН за промените в климата казват, че има основания да се мисли, че форумът в Париж може да бъде различен от предишните усилия в тази насока и да доведе до споразумение, което да съдейства за предотвратяване на най-разрушителните ефекти от глобалното затопляне, изтъква "Ню Йорк таймс".

Бил Гейтс, Джеф Безос, Джак Ма, Мукеш Амбани и други милиардери обединяват усилията си в нова инициатива за частно и държавно инвестиране в "чиста енергия", отбелязва британският в. "Файненшъл таймс".

Инициативата включва финансови ангажименти на стойност 10 милиарда долара от 20 страни, сред които САЩ, Китай, Индия и Бразилия, и ще бъде представена при откриването на климатичните преговори в Париж, посочва изданието.

Повече от 600 000 души участваха в демонстрации в 175 държави по целия свят с призив за постигане на съществено споразумение за климата на форума във френската столица, което да доведе до бърз преход от изкопаеми горива към възобновяема енергия, пише британският в. "Гардиън".

Папа Франциск и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун бяха сред хората, дарили 10 000 чифта обувки за композиция в Париж, имаща за цел да представлява хората, които не могат да излязат на демонстрации заради забраната на властите за големи публични събирания след атентатите на 13 ноември.

Източник: БТА