Световните лидери решават бъдещето на климата в Париж
Световните лидери решават бъдещето на климата в Париж / БГНЕС, ThinkStock/Getty Images

Най-голямата организирана досега конференция за климата бе открита официално в Париж в присъствието на 150 държавни и правителствени ръководители, с надеждата да се постигне историческо споразумение за ограничаване на глобалното затопляне, предаде Франс прес.

"Светът е изправен пред две страшни заплахи - тероризма и климатичните промени", заяви при откриването на форума перуанският министър на околната среда Мануел Пулгар-Видал, председател на предишната конференция на ООН за климата, който предава щафетата на френския външен министър Лоран Фабиюс.

България ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев, който по програма трябва да направи своето изказване на форума днес следобед.

Целта на конференцията, организирана от ООН, ще бъде постигането на историческо глобално споразумение за борба с глобалното затопляне чрез ограничаване на емисиите на парникови газове.

Сълзотворен газ и сблъсъци с полицията при протест в Париж (ВИДЕО)

Срещата се провежда в конферентния център в Бурже, северно предградие на Париж. Тя ще премине при изключително засилени мерки за сигурност - малко повече от половин месец след най-смъртоносните терористични атаки във френската столица, при които бяха убити 130 души. Отговорност за атентатите пое джихадистката групировка "Ислямска държава".

ООН изтегли началото на дискусиите на преговорните екипи с един ден по-рано, вчера, предвид огромната работа, която трябва да се свърши.

Към 28 ноември 150 държавни и правителствени ръководители са приели поканата на френските организатори на форума да дойдат в Париж за официалното откриване, посочва сайтът на конференцията www.cop21.gouv.fr.

Жива верига в Париж бие тревога за защита на природата (ВИДЕО)

Очаква се на форума да присъстват 25 000 преговарящи, представители на неправителствени организации и журналисти.

Официалното наименование на конференцията за климата е Годишна конференция на страните по рамковата конвенция на ООН за климатичните промени. Конвенцията беше приета на срещата на върха в Рио през 1992 г. Оттогава всяка година страните по конвенцията се събират на различни места по света, за да обсъждат как се прилага тя. Конвенцията влезе в сила на 21 март 1994 г. и сега има 196 членки. Съкратено конференциите за климата на страните по конвенцията са наричани конференции COP, което идва от английското Conference of parties. Към СОР се добавя цифра, която отговаря на броя на конференциите. Така че в Париж се провежда COP21, тоест Двадесет и първата годишна конференция на страните по конвенцията за климатичните промени на ООН.

Пекин потъна в смог, зоват хората да си стоят вкъщи

Сред по-запомнящите се конференции за климата бяха COP3 в Киото, където беше приет Протоколът от Киото за ограничаване на емисиите на парникови газове, който изтече преди няколко години. На COP15 в Копенхаген не беше постигнато споразумение, което да е приемник на Протокола от Киото, а на COP17 в Дърбан беше създаден така нареченият Зелен климатичен фонд за подпомагане на страните да се справят с климатичните промени. На последната конференция за климата - COP20 в Лима миналата година - 15 000 делегати и преговарящи приеха така наречения "Призив от Лима за действия за климата" - документ, поставящ основите на ново глобално споразумение за климата.

Международната научна общност от няколко години е постигнала съгласие, че глобалното затопляне трябва да бъде ограничено до покачване на температурите с 2 градуса по Целзий в сравнение с тези от прединдустриалната епоха, за да се избегнат опустошителни последици. За много страни по света обаче дори затопляне с 2 градуса е прекалено голямо. В средата на ноември 43 уязвими страни призоваха участниците в конференцията за климата да постигнат съгласие за още по-нисък праг - увеличение на температурите с 1,5 градуса по Целзий. Според учените при увеличение на температурите от 2 градуса по Целзий до 2100 г. нивото на моретата ще се увеличи с 40 сантиметра, а ако има увеличение от 4-5 градуса по Целзий нивото би се увеличило с 80 сантиметра и градове като Шанхай, Ню Йорк и Мумбай ще бъдат частично залети.

Кой какво обещава за климата?

В навечерието на конференцията в Париж 183 страни изпратиха в ООН свои обещания за намаляване на парниковите си емисии до 2025-2030 г., съобщи в събота Лоран Фабиюс. Според специалисти обаче дори тези ангажименти да бъдат изпълнени, планетата ще се затопли с 3 градуса по Целзий през 2100 г. в сравнение с прединдустриалната епоха. Така че работата на преговарящите екипи в Париж се очертава трудна.

Световните лидери решават бъдещето на климата в Париж
netinfo

Източник: БТА