Няма напредък при ранната диагностика на онкологичните заболявания
Няма напредък при ранната диагностика на онкологичните заболявания / снимка: sxc.hu

Напредък по отношение на ранната диагностика на онкологичните заболявания няма. Това е мнението на един от най-добрите коремни хирурзи проф. Георги Велев от Втора хирургия на столичната Александровска болница. Пред Дарик медикът изтъкна, че над 40% от болните, които постъпват в клиниката, са със злокачествени заболявания на дебелото черво, на стомаха, на панкреаса и на млечната жлеза. Проблемът е, че много често онкоболните пациенти постъпвали за лечение в трети и в четвърти стадий, което затруднявало терапията. Проф. Велев изтъкна още, че нивото на хирургичната техника, с която оперират добрите наши хирурзи, е световно.

„Над 40% от болните, които постъпват в нашата клиника, са със злокачествени заболявания - на дебелото черво, на стомаха, на панкреаса, на млечната жлеза, щитовидната жлеза", заяви специалистът.

„За съжаление напредък в ранната диагностика няма. При нас със злокачествените заболявания идват най-често в трети-четвърти стадий, което затруднява оперативното лечение. Освен това резултатите след оперативното лечение са много плачевни, като преживяемост. И пациентите имат вина, че идват на преглед, когато вече заболяването е доста напреднало. Те трябва да си знаят правата. Например след 50-годишна възраст хората имат право по Здравна каса един път в годината да си направят ендоскопско изследване, което много спомага за началното хващане на заболяването рак на дебелото черво и когато то е в първи или втори стадий, е абсолютно лечимо", допълни той.