Великотърновски ученици “влязоха в час с отпадъците”
Великотърновски ученици “влязоха в час с отпадъците” / снимка: РИОСВ

45 ученици от Велико Търново се включиха в инициативата “Да влезем в час с отпадъците”, организирана от РИОСВ. Поводът е Европейската седмица за намаляване на отпадъците, която се провежда в периода 21- 29 ноември. В нея участваха възпитаници на СОУ “Емилиян Станев” и Професионалната гимназия по моден дизайн в старата столица.

Историята на управлението на отпадъците в света, състоянието в община Велико Търново, разпределянето на обществените отговорности по въпроса, бяха представени и дискутирани по време на срещите. Особено внимание се обърна на йерархията в управлението на отпадъците, включваща предотвратяване, многократна употреба, рециклиране, оползотворяване и обезвреждане.

Практическата част на уроците бе свързана с оценка на опаковките- пластмасова бутилка от безалкохолна газирана напитка, тонер касета, кутия от бисквити, транспортна куриерска опаковка. Това се случи с помощта на работен лист от образователния „Зелен пакет“. Учениците се запознаха с процеса на изграждане на Регионалната система за управление на отпадъците в Габровския регион чрез филма „Имам късмет – не отивам за смет“.

Да използваме разумно, да пестим ресурсите, да намаляваме количеството на отпадъците, които генерираме – това са част от посланията, отправени към учениците, информираха от РИОСВ.