При какви условия може да се намали работното време
При какви условия може да се намали работното време / снимка: БГНЕС, архив

„Нормативно намаляване на тавана на максималното работно време би могло да се обсъжда само, ако имаме гаранции, че то няма да се отрази на намаляването на доходите в България".

Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в отговор на питане от народния представител Слави Бинев за политиката по оптимизация на работното време.

„Проблемът в България е свързан с доходите, които хората получават от трудова дейност и аз поддържам трайна позиция, че доходите от труд трябва да се увеличават", допълни Калфин.

Той припомни законодателните възможности за гъвкаво работно време, включително и последните промени на Кодекса на труда, които дават възможност в рамките на 40 часа седмично, с работодателя да се договарят задължителни часове, а останалите работниците да си ги разпределят сами.

Калфин съобщи, че предстои Министерството на труда и социалната политика да внесе и допълнителни промени, свързани с гъвкавото работно време и съчетаването на трудовия с личния живот.

Източник: БТА