Майките учели децата си да се срамуват, че са дебели
Майките учели децата си да се срамуват, че са дебели / ThinkStock/Getty Images

Изследвания показаха, че предразсъдъците, свързани със затлъстяването, са все по-често срещани. Сега ново изследване разкри, че поведението, базирано върху подобни предразсъдъци, се оформя в ранна възраст, съобщи ЮПИ.

Новозеландски учени установиха, че у деца на 32 месеца се оформя поведение, което не одобрява напълняването, въз основа на въздействието на майките им. Учени от университета на Отаго показали на бебета снимки на хора, чиито лица са с неясни очертания. Някои от хората били дебели, а другите - слаби.

Вредните семейни отношения

Оказало се, че по-малките деца предпочитат да гледат снимки, на които се виждат хора с пълна фигура, а децата над 11-месечна възраст - снимки на хора със слаба фигура.

Родителите им трябвало да попълнят въпросник, за да се прецени отношението им към затлъстяването. Констатирано било, че децата на родители, които най-силно негодуват срещу затлъстяването, е по-вероятно да харесват слаби фигури.

"Налице е силна взаимовръзка - колкото по-категорично майката е изразила негодуванието си срещу затлъстяването във въпросника, толкова по-често детето прехвърля погледа си от пълната фигура към тази с нормално тегло", заяви ръководителят на изследването експертът по психология Тед Ръфман от университета.

Раждането - някога интимно събитие, днес се превръща в спектакъл

Ръфман и колегите му фокусирали вниманието и върху други фактори - индекса за телесна маса на майката, времето, прекарано от детето пред телевизионния екран, но не открили взаимовръзка.

Получените резултати свидетелстват, че обратно на онова, което твърдяха специалистите, свързаните със затлъстяването предразсъдъци не са присъщи на някои хора, а се оформят. Учените поясниха, че резултатите съответстват на онези от изследвания върху други видове предразсъдъци.

"Изненадващото е, че децата научават тези неща в съвсем ранна възраст", отбеляза Ръфман. „Подобно поведение не е просто неучтиво. То може да има негативни последствия върху физическото и психичното им здраве".

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Experimental Child Psychology.

Източник: БТА