ВМРО отбелязва годишнината от Ньойския диктат с факелно шествие
ВМРО отбелязва годишнината от Ньойския диктат с факелно шествие / Дарик Добрич,архив

За 17-а поредна година ВМРО-Добрич ще отбележи с факелно шествие една от най-черните дати в новата българска история. На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой страните-победителки в Първата световна война извършват чудовищна несправедливост спрямо Отечеството ни, припомнят войводите. От пределите на Родината са отнети изконни български земи, в които основното население по онова време е българско. Съседите заграбват цяла Добруджа, Западните покрайнини, Поморавието, цяла Македония – Вардарска и Егейска, Беломорието, Одринска Тракия. В продължение на 17 години в дните около годишнината от унизителния за страната ни Ньойски диктат десетки добруджанци се отзовават на призива на ВМРО и излизат в центъра на Добрич с факли, за да покажат, че не са забравили извършената преди 96 години несправедливост.

Факелното шествие ще тръгне в 18.30 часа. Сборният пункт по традиция е градинката пред храм „Св. Георги”. Шествието ще мине по централните добрички улици – бул. „25 септември” и ул. „Независимост”. Участниците ще поставят цветя пред паметната плоча на полк. Борис Дрангов. Шествието ще завърши в градинката до Обредния дом, пред паметния кръст на загиналите за свободата на Добруджа български воини през септември 1916 г.

Насловът на факелното шествие тази година е „Бежанци” или нашествие?...”. . В трагичните години след Ньойския диктат България приема стотици хиляди бежанци от останалите под чужда власт български земи. Те са посрещнати с отворени обятия, като еднокръвни братя, с обща вяра и език. Според ВМРО днес сме изправени пред “бежанска вълна”, която заплашва да промени християнския облик на Европа.

Традиционното шествие на ВМРО – Добрич тази година съвпада с националната инициатива на партията, наречена “Български марш”. Тя обхваща събития, посветени на годишнината от Ньойския диктат в над 10 български града. От ВМРО приканват добричлии да се включат във факелното шествие.